Impulsiva människor spenderar mer tid på mobilen

Uppdaterad
Publicerad

Flitiga användare av sociala medier och mobilspel föredrar snabba men mindre kickar. Det visar en ny studie som analyserat personlighetsdrag hos ett hundratal mobilanvändare.

Nu säger sig tyska forskare kunna visa på vilket sätt som mobilanvändande och beroendeproblematik hänger ihop. En ny studie visar att impulsiva människor som föredrar korta och snabba belöningar lägger mer tid på sociala medier och spel.  Om spelandet också orsakar impulsivitet är dock inget som man ännu kan säga säkert utifrån forskningen.

Idag äger 76 procent av alla som bor i utvecklade länder en mobiltelefon. En av tre uppger att de kollar sin mobil inom fem minuter efter att de har vaknat på morgonen. Och 40 procent kollar mobilen på natten.

I denna studie analyserade forskare hur 101 personer använt sina mobiltelefoner de senaste sju till tio dagar tillbaka. Genomsnittanvändningen låg på fem till nio timmar om dagen. Och de som föredrog snabba och mindre belöningar använde sociala medier och spel betydligt mer.

– Det är otroligt mycket. För mig var det intressant att 71 procent överskattade hur mycket de använde mobilen och bara 17 procent som underskattade. Jag trodde att det skulle vara tvärtom, säger Per Carlbring, professor i klinisk psykologi på vid Stockholms universitet.

“Mobilanvändande är ensamt”

Att vara beroende av mobilen kan likna annan beroendeproblematik där man föredrar snabb belöning trots sämre resultat på sikt. Men Per Carlbring säger att mobilspel till exempel skiljer sig från dataspel.

– Där kan det finnas väldigt mycket socialt runt det hela. Det är någonting man samlas kring. Det är inte så solitärt och ensamt som spelande i mobil kan vara. Skulle man önska någon ett beroende skulle det hellre vara ett dataspelberoende än ett mobilspelsberoende.

Anders Håkansson, professor i spelberoende vid Lunds universitet, menar att studiens resultat pekar på en beroendeutveckling.

– Deras hypotes är ju att personer som använder mobilen mycket är ännu känsligare för snabba belöningar jämfört med andra personer. Och att man kan visa att det finns stöder ju att det finns en slags beroendeutveckling och kanske koppling till andra beroenden.

Gör mobiler oss beroende? 

– Vissa saker triggar ju människans belöningssystem. Spel om pengar gör det. Vissa komponenter i mobilen kanske gör det. Det får oss att vilja ha en belöning även om vi får en belöning som är mindre än vad vi fått på lång sikt, säger Anders Håkansson.

Det saknas studier på hur mobilanvändande påverkar människor under längre tid. Men Anders Håkansson tycker inte att man kan skylla allt på mobilerna.

– Det är inte mediet som är problemet utan det är vad man gör med det. Det hade till exempel varit en annan sak om man suttit och läst en bok på mobilen i flera timmar. 

Studien publicerades i den vetenskapliga tidskriften PLOS under veckan. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.