Den ullhåriga mammuten levde isolerad på Wrangels ö i 6000 år innan den dog ut. Foto: Wikimedia Commons / Flying Puffin

Inavlade mammutar hade uselt immunförsvar

Uppdaterad
Publicerad

På grund av inavel fick mammutarna ett sämre immunförsvar menar svenska forskare i en ny studie. Det kan ha orsakat mammutarnas utdöd.

De sista mammutarna levde på Wrangels ö utanför Sibirien för 4000 år sedan. Från början blev mammutarna isolerade där på grundav klimatförändringar och havsnivåhöjning i slutet av den senasteistiden för 10500 år sedan.

Forskare från Naturhistoriskariksmuseet har undersökt förändringarna i den genetiska variationenhos mammutarna före och efter isoleringen på ön.

De har kommit framtill att mammutarna på grund av inavel tappade bort genetiskvariation i en gen som spelar en viktig roll i immunförsvaret.

 – Vikan inte säga konkret om det försämrade immunsystemet ledde tillatt mammutarna drabbades av sjukdomar. Men vi vet att sämre immunförsvar leder till sämre motståndskraft mot sjukdomar, säger Love Dalén, forskare vid Naturhistoriskariksmuseet och en av forskarna bakom studien.

Drastisk populationskrasch

Mammutarna minskade från flera tiotusental till endastett tusental individer under isoleringen. Det är fortfarande oklart vad som leddetill att antalet minskade så mycket. 

Studien visar ändå hursvårt det kan vara för små populationer att anpassa sig tillförändringar i omgivningen.

I små populationer uppstår det iblandgenetiska varianter som är skadliga för bäraren men som blirkvar ändå. Normalt rensas dessa skadliga gener naturligt bort.

 – Det finns exempel på djurarter som lyckasbehålla sitt immunförsvar trots att de är väldigt få i antal.Därför är det spännande att mammuten inte lyckats behålla sittimmunförsvar till skillnad från andra djur, säger Love Dalén.

Forskningen om mammutarnas gener kommer att fortsätta vidNaturhistoriska riksmuseet.

– Vi kan förvänta oss av kommandestudier att vi hittar flera sådana skadliga genvarianter som inteförsvinner naturligt. Hittar vi dem skulle det kunna vara etttecken på att mammuten dog ut pågrund av det försämradeimmunförsvaret, säger Love Dalén.

Studien publiceras i tidskriftenScientific Reports.

LÄS MER:

Pečnerová et al, “Changes in variation at the MHC class II DQA locusduring the final demise of the woolly mammoth” (2016)www.nature.com/articles/srep25274

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.