Barn och unga vuxna får inga långsiktiga skador på lungorna av coronaviruset visar ny studie. Foto: Fuad Bahram

Inga lungskador hos unga efter corona

Uppdaterad
Publicerad

Att coronaviruset kan leda till långtidseffekter, så kallad långtidscovid, har blivit allt tydligare under pandemin. Bland annat har långtidssjuka drabbats av försämrad lungkapacitet.

Men nu visar en svensk och en tysk studie att coronaviruset inte tycks ge långsiktiga lungproblem hos barn och unga vuxna.

– En mycket positiv nyhet, säger Erik Melén, professor i pediatrik.

Under pandemin har allt fler rapporter kommit om svåra följdeffekter av coronaviruset. Hjärntrötthet, hjärtklappning, extrem trötthet och andfåddhet är några av de vanligaste problemen. Farhågor har funnits om att även barn och unga, som i regel bara får lättare symtom under sjukdomen, ändå kan få långsiktigt nedsatt lungfunktion.

Inga bestående lungproblem

Men nu kan forskare i Sverige och Tyskland för första gången visa att så inte tycks vara fallet. Coronaviruset verkar inte leda till långvariga skador på lungorna hos barn och unga.

Coronapandemin

Den svenska studien omfattar omkring 850 unga vuxna (medelålder 25 år). Dessa ingår i det så kallade BAMSE-projektet där forskare följt ett stort antal barn sedan 90-talet.

Ungefär var tredje person hade utvecklat antikroppar mot sars-cov-2, alltså haft viruset.

2019, innan pandemin, undersökte forskarna deltagarnas lungor och detta har gjort det möjligt för forskarna att jämföra lungfunktionen före och efter genomgången coronainfektion.

–Vår analys visar på liknande lungfunktion hos alla i studien oavsett deras coronahistoria, säger doktor Ida Mogensen vid Karolinska Institutet som gjort studien.

Även små barn klarar sig bra

Även en tysk mindre studie, där forskarna undersökt barn mellan fem och 18 år, pekar åt samma håll. Däremot tycks svåra infektioner, oavsett vilket virus det handlar om, kunna leda till långsiktiga lungproblem.

–Den tyska studien bekräftar det vi sett i tidigare studier, säger professor Erik Melén som ansvarar för BAMSE-projektet.  Och vår nya studie i Sverige visar att unga som haft lättare eller medelsvår coronasjukdom INTE får nedsatt lungfunktion efter genomgången sjukdom, och det är goda nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet