Vattenbombande helikoptrar är överskattat, tycker kanadensiska forskare. Foto: Mats Andersson/TT

Internationella forskare: Fler helikoptrar hjälper inte mot svenska skogsbränder

Uppdaterad
Publicerad

Svenska barrskogar är för brandfarliga för att vattenbombning ska hjälpa mot våldsamma skogsbränder, menar internationella forskare. De anser istället att Sverige borde plantera skogarna med lövskog som naturliga brandhinder.

Efter förra sommarens svåra bränder framfördes krav på att Sverige borde köpa in fler helikoptrar som kan vattenbomba bränder. Men flera forskare från Kanada, som har lång erfarenhet av omfattande skogsbränder, tycker att det inte är en bra metod alls mot svåra barrskogsbränder. 

– Det är omöjligt att släcka kronbränder i någon storlek på det sättet. Attacker är i stort sett verkningslösa, säger Mike Flannigan, professor vid University of Alberta, och en av Kanadas främsta skogsbrandsforskare. 

Moteld teknik som används i Kanada

Istället anser han att motbrand ska användas för att bekämpa kronbränder. Motbrand innebär att eld bekämpas med eld. Det är en teknik som används löpande i Kanada och som kan få stopp på svårstoppade bränder.   

– Det är en teknik som har använts i decennier i Kanada. Och filosofin bakom är att bränna bort bränslet, alltså markvegetationen, från marken, säger Mike Flannigan.

Men även om motbrand ibland kan behövas, så anser han att andra mer planerade brandhinder är att föredra. 

– Jag tror att det som borde prioriteras är naturliga brandhinder. Våtmarker är ett sådant naturligt brandhinder, säger Mike Flannigan och fortsätter: 

– Och om man byter från barrträd till lövträd, som björk till exempel, så hjälper det till att minska risken för bränder. 

”Kostnaden för brandförsvaret går upp och upp”

Intill bebyggelse borde det planteras uteslutande lövträd, menar Mike Flannigan. 

– Det är bättre att ändra bränslet på marken runt städer, istället för att lägga mer pengar på brandförsvar. Kostnaden för brandförsvaret går upp och upp och upp. Men vi ser fler och fler bränder. Vi har kommit till en punkt där dagens taktik att släcka alla bränder inte är hållbar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.