Det är ingen hemlighet att metallförpackningar innehåller bisfenol A. Den skyddande ytbeläggningen av epoxiharts på insidan av konservburkar innehåller ämnet. Det finns att läsa i en rad skrifter. Men det är först när vi ser det så här svart på vitt som vi verkligen förstår, tycker jag.
Jag testade själv mitt blod på en rad miljögifter tidigare i år. Bisefenol A var ett av ämnena. Mitt värde var i paritet med Svd:s reportrar innan de började äta burkmaten. Alltså inget jag började oroa mig för. Men när jag ser hur reportrarnas värden sticker iväg så kraftfullt efter att ha ätit främst konserverad mat i två dagar tycker jag det finns anledning till oro.
Jag har en liten dotter och försöker vara noggrann med vad hon får i sig. ”BPA-fri” är ett måste vid val av nappflaskor och plastleksaker. Nu kommer jag också bli mer skeptisk till konserverad mat. Och hon som älskar champinjoner på burk...
Testerna hyllas
Bo Jönsson, professor vid den medicinska fakulteten vid Lunds universitet som gjort testerna, hyllar experimentet.
– Det här visar att konserver är en mycket viktig källa till bisfenol A. Resultaten är så pass intressanta att de bör nå ut internationellt, säger han till Svenska Dagbladet.
Det var samme Bo Jönsson som tog mitt bisfenol A-prov.
Även om reportrarnas värden steg tusenfalt efter att ha ätit konserverad mat, ligger dock halterna under dagens gränsvärden för bisfenol A. Men denna nivå diskuteras just nu intensivt i forskarvärlden, enligt Bo Jönsson. Detta sedan flera studier på gnagare visat på negativa effekter vid väsentligt lägre exponering.
Förra året förbjöd EU bisfenol A i nappflaskor och tidigare i år förbjöds ämnet i Sverige i matförpackningar riktade till barn under tre år. BPA användes till exmpel på insidan av locken till barnmatsburkar. Och just nu så håller Kemikalieinspektionen på att ta fram ett nationellt förbud mot bisfenol A i termopapper, exempelvis biljetter, kvitton och kölappar.
– Vi tittar just nu på riskerna och alternativa kemikalier som man skulle kunna använda, säger Sven-Åke Svensson, avdelningschef industri- och konsumentkemikalier på Kemikalieinspektionen.
”Vi är bekymrade”
I slutet av juni ska förslaget presenteras för miljödepartementet.
– Bisfenol A är en kemikalie som vi har ögonen på. Det kommer ny information hela tiden och vi är bekymrade, säger Sven-Åke Svensson.
I nuläget pågår ingen utredning om just bisfenol A i konservburkar, men om det skulle bli så är det Livsmedelsverket som får det uppdraget. De handhar kemikalier i kontakt med livsmedel.
Fakta: Bisfenol A
Ämnet Bisfenol A (BPA) finns i en rad plastprodukter, i allt från DVD-skivor och husgeråd till bilens instrumentbräda, glasögonlinser och tandfyllningar. I konservburkar används bisfenol A i den skyddande ytbeläggning av epoxiharts som täcker insidan på metallförpackningar.
BPA togs ursprungligen fram av läkemedelsindustrin som en syntetisk variant till det kvinnliga könshormonet östrogen. I dag är det en viktig beståndsdel i polykarbonatplast. Ämnet gör plasten hård, lätt och genomskinlig.
Bisfenol A har dokumemterat hormonstörande egenskaper vilket betyder att fortplantningsförmågan kan påverkas negativt. Spädbarn, ungdomar i puberteten och gravida kvinnor är mest känsliga. BPA kan även ge allvarliga ögonskador, irritera luftvägarna och är direkt skadligt för vattenlevande organismer.
Förra året förbjöd EU bisfenol A i nappflaskor och tidigare i år förbjöds ämnet i Sverige i matförpackningar riktade till barn under tre år. BPA användes på insidan av locken på barnmatsburkar.
Källa: Kemikaileinspektionen/Svd (SVT)