Kennelägaren Johanna Flinta, här med tiken Selma, menar att man arbetar intensivt för att minska inaveln inom rasen hamiltonstövare. Bland annat genom att begränsa hur många valpar en hane ska kunna bli far till. Foto: Privat

”Jag tror risken för sjukdomar blir större”

Publicerad

Flera av de inhemska hundraserna håller på att bli inavlade i oroväckande takt. Enligt forskarna är riskerna störst för jämthund, drever och hamiltonstövare.

Hamiltonstövaren är en drivande hund för jakt på räv och hare och fungerar i många fall också som familjehund.

Johanna Flinta har två stycken. Tikar som hon både jagar med och avlar på.

Efterfrågade egenskaper

– Det är ”sök”, ”skall” och många andra egenskaper som ska stämma in på en hamiltonstövare, så det är klart att de hanar som är duktiga på det blir efterfrågade i aveln, berättar hon.

– Jag var inte med då, men på 80-talet och längre tillbaka fanns det hundar som hade flera hundra avkommor efter sig. Men det fungerar ju inte med den snäva avelsbasen som hamiltonstövaren har.

Selma och Stina heter tikarna i Johanna Flintas kennel. De har hittills haft haft fyra kullar med sammanlagt ett 30-tal valpar.

Hamiltonstövaren Selma. Foto: Johanna Flinta

Nytt blod

– Vi har medvetet valt att skaffa valpar med hanar som inte varit så populära för att stärka vår kennel och vår linje av hundar. Det känns bra att testa nytt blod och på så sätt blir våra hamiltonstövare mer unika och lättare att para i framtiden.

Johanna Flinta är berättar att Svenska Hamiltonstövarföreningen arbetar aktivt för att minska problemen med inavel. Bland annat har man i sina avelsråd infört begränsningen att en hane inte ska bli far till mer än 30-35 valpar.

Vilka problem ser du om man inte slutar avla på ett fåtal hanar?

– Jag tror att risken för sjukdomar blir större. Jag har inget facit, men det känns viktigt hundarna inte är för nära släkt med varandra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.