Fossil uppkallat efter Joe Biden ritar om bläckfiskarnas evolutionsträd

Uppdaterad
Publicerad

Ett fossil som hittats i USA är den äldsta kända släktingen till den åttaarmade bläckfisken. Det utdöda djuret har fått namn efter presidenten Joe Biden, men att döpa nyupptäckta arter efter kända personer är inget nytt fenomen. Spela videon för att se exempel då arter fått namn efter rockstjärnor och en behå.

Fossilet som nyligen hittades i Montana i USA är ungefär 330 miljoner år gammalt. Det är 80 miljoner år äldre än vad som tidigare troddes vara de åttaarmade bläckfiskarnas äldsta släkting.   

– Det här fyndet innebär att de moderna åttaarmade bläckfiskarna har en egen utvecklingslinje som går långt tillbaka i tiden i stället för att härstamma från tioarmade bläckfiskar som man tidigare har trott, säger paleontologen Christan Skovsted. 

Den nyupptäckta arten har fått namnet Syllipsimopodi bideni efter USA:s 46:e president Joe Biden. 

– Vi döpte fossilet efter Biden för att fira starten av hans presidentskap och för att vi blev sporrade av hans planer att uppmärksamma klimatförändringarna och finansiera vetenskaplig forskning, säger Christopher Whalen som är en av de som gjort upptäckten.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.