Spela klippet för att se hur glaciärerna minskat år efter år. Foto: Etienne Berthier

Jordens glaciärer smälter rekordsnabbt

Uppdaterad
Publicerad

Forskare har kartlagt nästan alla jordens glaciärer och hur de förändrats från början av 2000-talet fram till idag. Resultatet visar att takten som glaciärerna smälter i har fördubblats. Spela videon ovan för att se hur man observerar glaciärer.

En ny studie i Nature presenterar avsmältningen av jordens drygt 200 000 glaciärer. Franska forskare har kunnat följa hur glaciärerna minskat med hjälp av satellitbilder och sett att mellan 2000 och 2019 har glaciärerna förlorat nästan 270 miljarder ton is varje år. Avsmältningen har dessutom ökat varje år.

Per Holmlund är professor i glaciologi vid Stockholms universitet och har läst studien. 

– Det är tydligt, nästan alla glaciärer smälter och det beror på den globala uppvärmningen, säger Per Holmlund.

Naturkatastrofer en följd

Avsmältningen är den näst största bidragande faktorn till att havsnivån stiger. Den står för 21 procent av den totala höjningen idag och då är avsmältningen från Grönland och Antarktis inte inräknad.

Ungefär 200 miljoner människor bor på platser som förutspås hamna under vatten. Att glaciärerna smälter kan dessutom leda till fler naturkatastrofer.

– I områden kring Himalaya har glaciärerna en viktig funktion i att reglera vattenflödet. Försvinner glaciärerna får man ett ojämnt vattenflöde över året vilket innebär att man får översvämningar vid kraftig nederbörd och torka under torra perioder, förklarar Per Holmlund. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.