Ett team bestående av forskare från Italien, Serbien och Spanien har nu bekräftat den skyddande effekt som jordgubbar har i en däggdjursmage som blivit skadad av alkohol. För att få fram resultaten så gav forskarna laboratorieråttor etanol. Vissa av råttorna fick även jordgubbsextrakt.
Det visade sig, enligt studien som publiceras i tidskriften PLoS ONE att slemhinnorna i magsäcken hos de djur som fått extraktet, var mindre påverkade än hos de andra råttorna.
– De positiva effekterna av jordgubbarna är inte bara kopplade till deras antioxidativa egenskaper samt till deras höga halt av fenolföreningar, utan också till det faktum att de aktiverar det antioxidativa försvaret i kroppen, förklarar Sara Tulipani som forskar vid universitetet i Barcelona.
Bromsar bildandet av magsår
Slutsatsen forskarna drar är alltså att en kost rik på jordgubbar kan ha en skyddande effekt när det kommer till att förebygga magåkommor relaterade till produktionen av fria radikaler. Forskarna tror att frukten skulle kunna bromsa bildandet av magsår hos människa.
Maurizio Battino, koordinator för forskningsgruppen och verksam vid Marche Polytechnic University i Italien betonar att studien inte handlar om att göra alkoholkonsumtion mindre farligt, utan att bidra till att få fram bättre behandlingar för magsjukdomar.
– Den här studien var inte tänkt som ett sätt att mildra effekterna av att bli berusad, snarare som ett sätt att upptäcka molekyler i magen som skyddar mot olika agenters skadliga effekter.
Det finns ett behov av att utveckla nya skyddande läkemedel för behandlingar av magsår och andra magsjukdomar. Forskarna hoppas att de föreningar som finns i jordgubbar kan vara en del i svaret.
Annelie Larsson
SVT Vetenskap