Jordskalvet kortar dygnet

Uppdaterad
Publicerad

Det stora skalvet i havet utanför Japan har ändrat lutningen på jordaxeln och lett till att dygnet blivit något kortare. Den beräkningen gör NASA-forskaren Richard Gross.

Skälet till att lutningen på jordens rotationsaxel ändras vid stora skalv är att mycket massa förflyttas vid en jordbävning när de tektoniska plattorn, som jordskorpan består av, rubbas. Skalvet i havet utanför Sendai i Japan skedde längs en 500-700 meter lång förkastningsspricka som är 150 kilometer bred.

Plattorna flyttade på sig

– Själva skalvet innebar att jordplattorna flyttade sig mellan 15 och 20 meter. Själva området som Sendai ligger i har flyttat sig 4-5 meter och skalvet betyder att enorma mängder massa förskjutits i riktning mot jordens medelpunkt, berättar seismologen Björn Lund vid Uppsala universitet. Det är detta som kan ändra lutningen på jordaxeln och leda till att rotationshastigheten för jordklotet ändras.

Det NASA-forskaren Richard Gross gjort är att beräkna hur stora mängder massa det handlar om och vad det betyder för jordens rotationsaxel. Enligt honom har rotationsaxeln förskjutits 17 centimeter och dygnets längd har kortats med 1,8 mikrosekunder. Eftersom en mikrosekund är en miljondel av en sekund så är det alltså inte några stora förändringar det handlar om, och vi kommer inte att märka detta.

-Under loppet av ett år förändras dygnet med en millisekund av naturligt skäl, alltså betydligt mer än nu skett via skalvet, säger Richard Gross.

Kortare dygn

Men det japanska skalvet är det skalv i modern tid som forskarna tror lett till den största förskjutningen av jordaxeln hittills. Skalvet förra året i Chile uppskattades korta dygnet med 1,26 mikrosekunder och flyttade jordaxeln 8 centimeter. Sumatraskalvet 2004 flyttade axeln 7 centimeter.

Bodil Appelquist

Vetenskapens värld

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.