Kadmium i maten kostar miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Den giftiga tungmetallen kadmium är en bidragande orsak till att många äldre drabbas av frakturer. Det kostar det svenska samhället miljardbelopp varje år, visar nya siffror från Kemikalieinspektionen. 

– Vi har beräknat att kadmium i maten kostar samhället fyra miljarder varje år. Det är mer än vad vi kunde tänka oss, säger Lars Drake, vetenskaplig rådgivare på Kemikalieinspektionen, till SVT Nyheter.

Sverige hör till de länder i världen som har flest frakturer till följd av benskörhet. Det kostar samhället totalt 37 miljarder kronor per år. Delvis beror det alltså på att vi får i oss den giftiga tungmetallen kadmium.

– 13 procent av kvinnors benbrott beror på att vi får i oss kadmium via maten. För män är siffran något lägre, sju procent, säger Lars Drake.

Finns i spannmål och grönsaker

Kadmium är ett grundämne som finns naturligt i alla jordar. Men det tillförs också till åkermarken genom användningen av handelsgödsel och via nedfall av luftföroreningar från förbränning.

Mest kadmium får vi i oss via spannmål i form av bröd samt i grönsaker och rotfrukter. Lite av ett moment 22 alltså, det som är nyttigt innehåller också mest kadmium. Mer entydligt är dock att cigaretter innehåller mycket kadmium och rökare kan därför få i sig mycket därifrån.

– Jag tror inte att vi som konsumenter ska börja fundera på vad vi äter, utan det vi måste se till är att åkermarken är av bättre kvalitet. Vi måste strypa tillförseln av kadmium helt enkelt, säger Lars Drake.

Lagras i njurarna

De nya beräkningarna som Kemikalieinspektionen gjort utgår från forskning om benskörhet på Karolinska institutet. I siffrorna, som presenteras i dag på Forum för giftfri miljö, ingår sjukvårds- och eftervårdskostnader samt beräkningar för nedsatt livskvalitet och förtida dödsfall.

Kadmium stannar kvar i kroppen under lång tid och lagras i njurarna, vilket gör att också njurfunktionen kan skadas om man får i sig mycket kadmium under en längre tid.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.