Ett enkelt och helt naturligt piller innehållande extrakt från gröna kaffebönor kan sänka blodsockernivån.
– Det skulle innebära ett stort framsteg i behandling av typ 2-diabetes, säger Joe Vinson som forskat på den gröna bönans effekter.
Välgörande syra i kaffet
Det är substansen klorogensyra i kaffebönorna som har en förmåga att kunna sänka höga blodsockernivåer och därmed förebygga typ 2-diabetes.
– Cirka 30 minuter efter intag av mat är glukosnivån i blodet som allra högst. Med en dos extrakt på 400 milligram kan nivån sänkas med 24 procent.
Klorogensyra finns inte bara i kaffebönor utan även i äpplen, körsbär, plommon och flera andra frukter och grönsaker. Men den gröna orostade kaffebönan har en extremt hög koncentration av klorogensyra och lämpar sig därför extra bra för framställning av extrakt.
Kaffekonsumera mera
På senare år har det forskats mycket kring kaffets hälsobringande effekter och Joe Vinson menar att det i dag finns flera tydliga bevis för att kaffekonsumtion minskar risken för utveckling av typ 2-diabetes. Bland annat visar en annan stor studie att personer som dricker 7 koppar kaffe om dagen minskar risken med hela 50 procent jämfört med personer som bara dricker 2 koppar om dagen.
Men en grön orostad böna är helt klart bättre än den rostade bruna. Rostningens höga temperaturer bryter nämligen ner mycket av klorogensyrorna. Därav fokus på framtagning av ett koncentrerat extrakt av den gröna bönan.