Det spelar ingen roll om man dricker koffeinfritt kaffe, vilket tyder på att hälsoeffekterna inte är kopplade till koffeinet. Foto: TT

Kaffedrickare lever längre visar ny forskning

Uppdaterad
Publicerad

Kaffedrickande påverkar livslängden visar två nya studier gjorda i USA respektive Europa, rapporterar The Times.

Enligt den europeiska studien, som omfattar drygt 520.000 personer i tio europeiska länder, har stordrickare av kaffe 7–12 procents lägre risk att dö i förtid jämfört med de som inte dricker något kaffe alls.

LÄS MER: Gen styr suget efter kaffe

Resultaten visar också att kaffeälskare löper mindre risk att drabbas av stroke och hjärt- och magrelaterade sjukdomar. Det spelar ingen roll om man dricker koffeinfritt kaffe, vilket tyder på att hälsoeffekterna inte är kopplade till koffeinet.

Fler koppar = lägre risk

Den amerikanska studien, som omfattar 185.000 personer, visar att de som dricker fler än fyra koppar kaffe per dag har 18 procents lägre risk att dö i förtid jämfört med icke-drickare, och de som dricker en kopp om dagen 12 procents lägre risk.

LÄS MER: Studie: Kaffe skyddar mot cancer

Studierna är publicerade i Annals of Internal Medicine.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.