Kan det vara så att cyniska människor i högre grad drabbas av demens? Foto: AP

Kan cynism kopplas till Alzheimers?

Publicerad

Cyniska människor får i större utsträckning Alzheimers sjukdom. Det säger en ny finsk studie som har testat personligheten på ungefär 1500 pensionärer. Kan det vara så att det räcker med en positivare livsåskådning för att minska risken för Alzheimers?

För tio år sedan fick 1500 finska pensionärer svara på påståenden om andra människor. Påståenden som att ”människor är ärliga framförallt för att de är rädda för att åka fast”, eller att ”människor tycker egentligen illa om att hjälpa andra”. Pensionärerna rangordnades efter sina svar. Ju högre grad de höll med påståendena desto mer cyniska ansågs de vara. Studien pekar på att det var de människor med högst grad av cynism i sina svar som led störst risk för att drabbas av Alzheimers. Lägger man dessutom till faktorer som rökning, högt alkoholintag, högt BMI och högt blodtryck ökade risken ännu mer.

Kan bero på äggviteämnen i hjärnan

Ingen vet exakt vad det är som orsakar Alzheimers sjukdom. Vi vet att det finns en gen som är kopplad till sjukdomen; för människor med genen finns en ökad risk att drabbas. Det finns även en teori som kallas för amyloidhypotesen. Den går ut på att det finns ett äggviteämne naturligt i hjärnans cellväggar. När det bryts ned förs resterna bort hos friska människor. Hos människor med Alzheimers ansamlas resterna och fungerar som ett gift för nervcellerna.

– De visar inte något kausalt samband, alltså de bevisar inte att det kan vara orsaken. Eftersom vi inte vet vad som orsakar Alzheimers sjukdom kan vi inte testa för den. Det finns inga blodprover eller benmärgstest som kan avgöra hur vi testar försymptomen heller. Jag saknar lite diskussionen om det kan vara så att cynismen i sig kan vara ett symptom till Alzheimers. Eller om det är en personlighetsförändring och inte bara cynism. Det är lite av en hönan- och ägget-situation, säger Gustaf Bucht, professor emeritus i samhällsmedicin.

Tror att andra drivs av själviskhet

Människor med en cynisk inställning definieras i studien som de som tror att andra människor drivs av själviskhet.  Och det är de människor med ett större mått av cynism som verkar ha en ökad risk att drabbas av Alzheimers.

– Vi vet sedan tidigare att är man irriterad och världsfrånvänd så har man sämre hälsa. Men jag tycker inte att de definierar tillräckligt bra. Vad menar de med cynism exakt, och vad är en personlighet och hur kan det mätas? Det finns för många skalor som är svåra att applicera på verkligheten, säger Gustaf Bucht.

”Det är ju så stora upptäckter kommer till”

I studien har pensionärerna delats upp i tre klasser av cynism. Låg, mellan och hög. Skalan av cynism sträcker sig från noll till 24. Det vill säga, svarar du att du håller med helt och hållet på påståendet att det är säkrast att inte lite på någon får du tre poäng. Håller du inte med alls får du noll.

– Metodologiskt är det en väldigt välgjord studie, men problemet är att de inte definierar cynism eller resonerar kring det så mycket. Det är ju ett väldigt udda ämne, och det är kul att de tänker utanför ramarna. Det är ju så stora upptäckter kommer till, säger Gustaf Bucht.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.