Kanadensisk is höjer havsnivån

Publicerad

– Tidigare trodde vi att den här regionen inte bidrog till havsnivåhöjningen, säger rapportens författare Alex Gardner.

Enligt experter kommer havsnivån ha stigit en meter innan seklets slut.

– Nu inser vi att, förutom Antarktis och Grönlands isar, var det här den största bidragsgivaren till havsnivåhöjningen åren 2007 till 2009.

Varmare temperaturer än vanligt under dessa år ledde till en snabb ökning av smältande glaciäris och snö.

– Det här området är mycket känsligt och om temperaturen fortsätter att öka kommer vi se att mycket mer is smälter, säger Gardner.

Mer om Alex Gardner och hans forskning hittar du här.

Undersökningen publiceras online i Nature.

Nittionio procent av all världens landis är fångad i de massiva isarna i Antarktis och Grönland. Men trots deras enorma storlek står de för närvarande endast för ungefär hälften av den landis som smälter ner i haven. Det beror bland annat på att de är tillräckligt kalla för att isen bara ska smälta vid kanterna.

Den andra halvan av landisen som smälter och bidrar till en höjning av havsnivån kommer från mindre bergsglaciärer och istäcken som de i kanadensiska Arktis, Alaska, och Patagonien.

– Den här studien understryker riskerna med att många av dessa mindre regioner med landisar ofta förbises, säger Alex Gardner.

Anders Nord, SVT Vetenskap
(TT-AFP)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer