Karl-Alfred hade rätt

Uppdaterad
Publicerad

I alla tider har föräldrar försökt få sina barn att äta spenat, och barnen har lika konsekvent vägrat. En ny studie ger föräldrarna rätt. Nitratet som finns i bland annat spenat anser nu forskare har en rad positiva effekter.

En ny studie från svenska forskare visar att ett ökat intag av nitrat påverkar våra mitokondrier – cellens energikraftverk – och att det i sin tur till exempel kan sänka vårt blodtryck och minska vår syreåtgång vid fysiskt arbete.

Nitrat blir nyttigt när det omvandlas till kväveoxid, som medverkar bland annat i kroppens reglering av blodtryck, immunförsvar och cellens ämnesomsättning.

I studien fick ett antal försökspersoner cykla på en motionscykel efter intaget av nitrat motsvarande 200-300 gram spenat eller sallad under en period av tre dagar.

Små mängder gör stor skillnad

– Denna mängden nitrat motsvarar bara en mycket liten volym som försökspersonerna får, den andra gruppen fick placebo, säger Eddie Weitzberg. Han är tillsammans med Jon Lundberg, båda från Karolinska Institutet, huvudförfattare till artikeln som publiceras i Cell Metabolism den 2 februari. Resultatet visar att syreförbrukningen i musklerna minskade, samtidigt som energiproduktionen ökade.

Denna nya upptäckt kan ha stor betydelse för alla motionärer och elitidrottare som vill maximera sina prestationer. Men kanske ännu värdefullare kan den bli för alla de som har en sjukdom som medför nedsatt mitokondriefunktion, till exempel diabetes och hjärtkärlsjukdomar. När mitokondrierna inte fungerar normalt så produceras inte tillräckligt med energi, och cellens olika funktioner får gå på sparlåga.

Emma Hagmann Hansson

SVT Vetenskap

Mer om nitrat

Livsmedel som du ska äta om du vill få i dig extra mycket nitrat är till exempel spenat, nässlor, sallad, kinakål och rödbetor.

Nitrat är den kväveform som är mest lättlöslig i vatten, och därför är det oftast det som orsakar övergödning när det kommer ut i våra sjöar och hav.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.