Inuti bärnstenen, som hittades i Burma, kan man se tre hannar av en tidigare okänd art som forskarna döpt till Yijenplatycnemis huangi.
De har likheter med nu levande arter inom grupperna jungfrusländor och flicksländor.
Hos dessa är hannarna försedda med speciella utväxter på benen som liknar ärtskidor. Sådana strukturer skrämmer bort rivaliserande hannar och lockart till sig parningsberedda honor.
Skillnaden är att den utdöda arten — som levde under dinosauriernas era — hade extremt stora utväxter jämfört med de nuvarande arterna.
I färd med att imponera
Forskarna, som redogör för fyndet i Scientific Reports, tror att de tre hannarna var i full färd med att imponera på varandra och på honor i grannskapet — när de plötsligt täcktes av kåda från det träd de valt som arena för sin uppvisning.
Med tiden omvandlades kådan till harts som i sin tur blev bärnsten. På så vis kom trollsländorna — och en del av deras beteende — att bevaras in i minsta detalj fram till vår tid.
Fakta: Bärnsten
Bärnsten är fossiliserad kåda från barrträd. Normalt är den genomskinlig till mjölkaktigt ogenomskinlig. Färgen är oftast honungsgul till rödaktigt brun.
Ibland innehåller bärnstenen insekter och växter som fastnat i kådan. I genomskinlig bärnsten är de fullt synliga.
Bärnsten är lätt och föga hård, vilket gör att den lätt kan formas till smycken och prydnadsföremål.
Normalt finner man bärnstenar i sedimentära lager från krita, paleogen och neogen (146-2,6 miljoner år gamla) De är vanligast i Östersjöområdet, men hittas även i Karibien och Burma.
Källa: NE