Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ketamin mot alkoholmissbruk är väldigt spännande och lovande, men är än så länge ganska oprövat, säger Mikael Tiger, överläkare och psykiatriforskare vid KI. Foto: TT

Ketamin kan hjälpa alkoholister att hålla sig ifrån sitt missbruk

Uppdaterad
Publicerad

Det narkotikaklassade preparatet ketamin kan hjälpa människor som lider av alkoholism att hålla sig nyktra, enligt forskare som sammanställt flera olika studier om ketamin mot psykisk ohälsa.

Ketamin är ett narkotikaklassat preparat som har använts som narkosmedel sedan 1970-talet och brukas illegalt i rekreationssyfte. Men forskning visar att preparatet även har positiva effekter mot psykisk ohälsa. I en nypublicerad översiktsartikel har forskare sammanställt flera olika studier om hur ketamin verkar mot olika psykiatriska tillstånd.  

“Det ser jättelovande ut” 

I en av studierna fick alkoholister en dos med ketamin tillsammans med samtalsterapi. Sex månader senare hade 75 procent av deltagarna hållit sig ifrån sitt missbruk, jämfört med 27 procent i kontrollgruppen. 

– Ketamin mot alkoholmissbruk är väldigt spännande och lovande, men är än så länge ganska oprövat. Man behöver fler studier för att kunna säga om de här resultaten håller. Men resultaten är väldigt dramatiska, säger Mikael Tiger, överläkare vid Norra Stockholms psykiatri och forskare vid Centrum för psykiatriforskning vid Karolinska institutet. 

Dödsfall kopplade till alkoholism fördubblats under pandemi

Dödsfall kopplade till alkohol har fördubblats under pandemin och att det är brådskande att hitta nya, effektiva behandlingar mot alkoholmissbruk, menar Celia Morgan, professor i psykofarmakologi vid University of Exeter som just publicerat en ny studie som också visar att ketamin är framgångsrikt för att behandla alkoholism. 

– Tidigare har det funnits oro att alkoholister använder ketamin eftersom att det kan ge leverskador. Men den här studien visar att ketamin är säkert i kliniska miljöer. Faktum är att leverfunktionen förbättrades i ketamingruppen eftersom att deltagarna drack mindre alkohol, skriver Celia Morgan i ett pressmeddelande.

I en annan studie gjordes ingående intervjuer med deltagarna som fått både ketamin och samtalsterapi. För en deltagare i studien som intervjuades tänkte hen mindre på sina egna problem och kände sig mer förbunden med världen runtomkring, vilket förändrade relationen med alkohol.

Personen sa att “jag tror att jag använde alkohol som självmedicinering och en mekanism för att blockera och undvika det svåra. Och när jag känner att de problemen blev mindre förekommande och mindre viktiga så har jag också mindre motivation att dricka.”

Används även mot depression

I början av 2000-talet upptäckte forskare att ketamin har antidepressiva effekter och senaste decenniet har forskning om ketamin som behandling mot psykisk ohälsa exploderat.  

Mikael Tiger har själv studerat behandling med ketamin mot depression med goda resultat och anser att det har en viktig plats att fylla. 

–  Hur stor plats det får beror på hur säkra behandlingarna är. Det är tydligt att det har en antidepressiv effekt, men frågan är hur säkra de är på sikt. Det tar längre tid att få reda på. Det är den viktigaste frågan när det gäller ketamin.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.