Teleskopet FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope) Foto: TT

Kina söker efter utomjordingar med världens största teleskop

Uppdaterad
Publicerad

Kina ger sig i kast med Nasa och Stephen Hawking i tävlingen om vem som först kan presentera bevis för utomjordiskt liv. Deras hemliga vapen är FAST – superteleskopet som kommer bli större än 30 fotbollsplaner.

Det största radioteleskopet i historien, FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope), håller för närvarande på att byggas i Pingtang, i Guizhou-provinsen i sydvästra Kina.

”Kan hitta utomjordiska civilisationer”

FAST kommer ge Kina en väldig fart i språnget att finna utomjordiskt liv, enligt kinesiska astronomer.

– Teleskopet kan hitta extremt avlägsna platser – till och med utomjordiska civilisationer, säger Wu Xiangping, på Kinesiska Astronomisällskapet.

En av världens största datorer

Teleskopet kommer att kopplas samman med en av världens snabbaste datorer, som är en av de få i världen som kan hantera den bokstavligt talat astronomiska datainsamlingen.

Den hittills snabbaste astronomiska superdatorn är ”Aterui” i Japan, som uppgraderades föregående år för att kunna klara av tusen teraflops, eller ettusen triljoner kalkyleringar per sekund. Sky Eye 1, datorn i FAST, kommer att bli ännu snabbare, rapporterar South China Morning Post.

Över tusen teraflops

Ren Jingyang, vicepresident för datorföretaget Sugon som är involverade i konstruktionen, meddelar att Sky Eye 1 kommer att klara av över tusen teraflops, något som han anser vara en förutsättning för att den ska kunna vara användbar i sitt syfte.

Sky Eye 1 kommer vara belägen i en byggnad i närheten av teleskopet, för att minimera dataöverföringstiden.

Den kinesiska staten har inte avslöjat kostaden för Sky Eye 1.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer