Foto: Nasa (illustration)

Nasa har upptäckt en jordliknande planet

Uppdaterad
Publicerad

Nasa har hittat en ny jordliknande planet. Det nya är att planeten kretsar kring en stjärna lik vår sol.

Den amerikanska rymdstyrelsen Nasa beskriver upptäckten av den nya planeten Kepler-452b som en milstolpe i jakten på beboeliga planeter i vårt universum. Kepler-452b kallas för ”en äldre kusin till jorden”. Den är ungefär lika stor som jorden och ligger på ett sådant avstånd från en stjärna att den tros vara bebolig.

”Den här spännande upptäckten tar oss ett steg närmre att hitta Jorden 2.0”, skriver John Grunsfeld, Nasas projektledare, i ett pressmeddelande.

1400 ljusår från oss

Kepler-452b ligger i utkanten av Vintergatan, 1.400 ljusår från jorden. Ett avstånd alldeles för långt för att vi ska kunna nå dit, men med morgondagens teknik, vem vet?

Stjärnan som Kepler-452b kretsar kring är lik vår sol. Det är första gången en exoplanet som kretsar kring en sollik stjärna hittas.

Nasas Kepler teleskop har letat små ”beboeliga” planeter de senaste sex åren. Kepler-452b cirkulerar runt en stjärna och Nasas forskningschef John Grunsfeld sade att de har hittat den mest jordliknande planeten hittills.

Äldre planet

En skillnad mot vår jord är att Kepler-452b är en mycket äldre planet. Astronomerna beräknar att planeten är ungefär sex miljarder år gammal, hela 1,5 miljarder år äldre än vår sol.

Kepler 452bs omloppstid kring sin stjärna är också snäppet längre än jordens kring solen, 385 dagar istället för våra 365.

”Vi ser Kepler 452b som en äldre kusin till jorden, och det ger oss en möjlighet att förstå och reflektera över jordens föränderliga mijö”, skriver Jon Jenkins, datanalytiker vid Nasa.

Flera exoplaneter har hittats

Kepler-projektet har hitills hittat 1.028 exoplaneter. 11 av planeterna liknar jorden. Kepler-452b ligger i stjärnbilden Svanen.

Här kan du läsa mer om Kepler-projektet.

En extrasolär planet eller exoplanet, är en planet som befinner sig utanför vårt solsystem. Den första offentliga upptäckten av en exoplanet gjordes 1995. Genom att mäta både massan och storleken av en exoplanet kan forskarna beräkna densiteten och sluta bulksammansättningen för att bestämma om en planet är huvudsakligen gjord av sten, vatten eller gas.

I dag och tusentals upptäkter senare är astronomer på väg att hittat något som människor har drömt om i evigheter nämligen en annan jord.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.