En bonde i Indien vid en uttorkad flod. Flera värmerekord har slagits i världen och Indien de senaste åren. Foto: TT

Klimatlöften bättre än tidigare – men når inte målen

Uppdaterad
Publicerad

De klimatplaner som idag lämnats till FN inför det stora toppmötet i Paris i december leder till en global uppvärmning på 2, 7 grader. Det är visserligen 0,4 grader bättre än löftena för ett år sedan – men är långt från målen. Det visar en ny utvärdering av hur långt klimatmålen räcker.

Världens länder har alldeles för svaga klimatlöften för att uppvärmningen ska hållas under två grader. Det är tydligt nu när man kan summera alla klimatplaner som lämnats in till FN inför det stora klimatmötet i Paris om två månader. Idag var sista dagen. Men det ser ändå bättre ut än tidigare. Om länderna minskar utsläppen av klimatgaser på det sätt man har lovat kan temperaturen komma att stiga 2,7 grader under det här århundradet.

Den förra bedömningen som gjordes inför klimatmötet i Lima i december förra året pekade på en uppvärmning på 3,1 grader. Det är första gången sedan forskarnätverket Climate Action Tracker började göra uppskattningar 2009 som siffran går under 3 grader.

– De största faktorerna bakom förändringen i vår uppskattning av temperaturen sedan Lima är vad som hänt i Kina och Indien, säger Louise Jeffery på Potsdam Institute for Climate Impact Research i en kommentar.

Kina inte så illa som tidigare

Kina har målet att utsläppen ska vända ner 2030. Men vissa studier talar för att det kommer att ske tidigare än så. I klimatplanen lovar Kina att industrin ska kunna fortsätta levererar utan att öka anvädningen av kol. Stora satsningar på förnybar energi, begränsningar av kol på grund av luftföroreningar och införande av utsläppsrätter i vissa områden kan pressa utsläppen. Dessutom kan den ekonomiska inbromsningen i Kina vara bra för klimatet. Det hävdar forskarna Karl Hallding och Sylvia Zhang på Stockholm Environment Institute. Minskad kolanvändning, och stillastående stål- och värmeverk talar enligt författarna för en svagare BNP-ökning än 7% som är den officiella siffran.

Indisk satsning på sol och vind

Indien väntas lämna in sin klimatplan (INDC) imorgon, men bedömningen inkluderar ändå Indien eftersom stora delar av planen redan är känd. Indien, som har världens tredje största utsläpp av klimatgaser, har ett tuffare mål för förnybar energi än EU, 40% till 2030 mot bara 27%.

Bara två länder bedöms har en klimatplan som är tillräcklig för att nå klimatmålen och forskarnätverket pekar på att ambitionerna måste öka efter parismötet för att två-gradersmålet ska vara inom räckhåll. Många länder satsar på att minska utsläppen till 2030. Det är för sent enligt forskarna.

– Länderna måste skriva om planerna senast 2020, och göra nya löften för vad som ska gälla efter 2025. Utifrån klimatplanerna som lämnats in idag vore det katastrofalt att låsa målen till 2030 för möjligheten att begränsa uppvärmningen till 2 grader. Avtalet borde fokusera på 2025, säger Bill Hare på Climate Analytics.

Andra bedömningar dystrare

Även forskarna på MIT har utvärderat klimatlöftena. Deras mer pessimistiska bedömning är att planerna kommer leda till en uppvärmning på 3,5 grader. I början av november väntas FN:s miljöorgan UNEP komma med sin utvärdering av hur långt klimatlöftena räcker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.