• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Kollegorna: Därför är Giorgio Parisi ett geni

Uppdaterad
Publicerad

Giorgio Parisi är en av årets Nobelpristagare i fysik och har sedan pandemins början varit en kändis för italienarna. Men i forskarvärlden har han länge varit en celebritet. Han är speciellt berömd för sin ovanligt skärpta matematiska förmåga.

Spela videon för att se hur ett geni tänker.

Giorgio Parisi har räknat på hur smittspridning går till och suttit i tv-rutan och förklarat coronaläget för italienarna. När det i oktober annonserades att den folkkäre professorn blivit tilldelad ena halvan av Nobelpriset i fysik jublade Italien. 

– Du har betytt så mycket för mig, säger en student på Roms universitet Sapienza som går fram och ber om en selfie tillsammans med honom.

Många vill ha selfies med Parisi

När Giorgio Parisi tar med sig sitt barnbarn Martino och resten av familjen till Roms botaniska trädgård på sen-eftermiddagen så stiger okända personer respektfullt fram och ber om att bli fotograferade bredvid honom. Giorgio Parisi säger några ord till dem och ställer leende upp på en bild. Sen fortsätter han att leka med sitt barnbarn.

Inom forskarvärlden har Giorgio Parisi länge varit något av en kändis. Enligt kollegor och vänner har han en extraordinär matematisk förmåga. En av dem är Angelo Vulpiani som är professor i teoretisk fysik vid Sapienza universitetet i Rom.

Ser lösningen snabbt

– Bra forskare gör en massa beräkningar. Men Giorgio Parisi kan se lösningen innan han gjort några beräkningar. Han räknar bara för att kontrollera att hans lösning stämmer, säger han.

Irene Giardina är också professor i teoretisk fysik vid Sapienza  och hon lärde känna Giorgio Parisi på 1990-talet när hon började arbeta för honom.

– Han lärde mig ett nytt sätt att forska. Fysik handlar om att förklara fysiska fenomen, språket du använder för att göra det är matematik. Men innan du utvecklar din metod måste du ha någon slags intuition om vad som är på gång. För Giorgio Parisi är det här en väldigt utvecklad egenskap, men vi andra kan lära oss det, säger Irene Giardina.

Tidigt Nobelpris-tippad

Men den som har känt Giorgio Parisi allra längst tid är hans fru Danielle Parisi. De träffades när de var 20 år och både studerade på universitetet. En kurskamrat presenterade dem för varandra och sa:

  ”Det här är Giorgio Parisi, han kommer att få Nobelpriset någon dag!”

– Jag trodde inte alls på det! Men efter ett tag förstod jag att han var väldigt smart, men det hände ju aldrig så jag slutade att tro på det!  Säger Danielle Parisi.

Se hela Vetenskapens värld – Klimatkris, känsel och kemisuccé på SVTplay från och med söndag och 20.00 i SVT2 på måndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.