Foto: TT

Korsord håller hjärnan fräsch på äldre dagar

Uppdaterad
Publicerad

Personer som ofta löser korsord och andra ordpussel håller hjärnan alert i högre ålder enligt ett ny studie. Forskarna menar att de som regelbundet löser korsord har ett minne jämförbart personer som är tio år yngre än dem.

I studien har fler än 17.000 personer över 50 år genomfört nio kognitiva test via en forskningsplattform på nätet.

Resultatet visar att de som regelbundet löser korsord och andra ordpussel presterar högt på tester av slutledningsförmågan, uppmärksamheten och minnet, rapporterar vetenskapssajten EurekAlert.

LÄS MER: Djuren hjälper mot demens

10 år yngre hjärna

Enligt forskarna har de som ofta löser ordpussel en grammatisk slutledningsförmåga och ett minne jämförbara med personer som är tio år yngre än dem.

Studien har genomförts av University of Exeter och Kings College London ska nu följa upp försöken med en klinisk studie.

”Vi vet att många faktorer kopplade till demens går att förebygga. Det är väsentligt att vi listar ut vilka livsstilsfaktorer som håller människors hjärnor friska och hindrar sjukdomen från att utvecklas” säger Clive Ballard, professor på University of Exeter, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Styrketräning för 90-åringar hindrar demens

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.