Att vaccinera sig mot fästingburen TBE kostar ungefär 1000 kronor för första årets doser. Att vaccinera hela familjen kan landa på en rejäl summa. Trots att TBE kan ge allvarliga hjärnhinneinflammation och bestående men med kognitiva problem och förlamning, finns inga planer på att subventionera vaccinet.
I Sverige ingår vaccin mot nio olika sjukdomar i det allmänna vaccinationsprogrammet, som erbjuds kostnadsfritt till alla barn. Sedan 2010 erbjuds även vaccin mot humant papillomvirus (HPV) till alla flickor.
TBE-vaccination ingår än så länge inte i det allmänna vaccinationsprogrammet. Smittan sprids av fästingar och är begränsad till vissa delar av Sverige, främst Sörmland och stockholmsområdet.
Tusentals kronor för en barnfamilj
TBE-vaccinationen består av tre sprutor det första året. Varje spruta kostar runt 300-350 kronor, och att vaccinera hela familjen kan därför kosta tusentals kronor. Det finns därför en uppenbar risk att inte alla har råd att vaccinera sig mot TBE, trots att de bor i ett område där smittorisken är hög. Så borde vaccinet ingå i allmänna vaccinationsprogrammet?
– Allmänna vaccinationsprogrammet erbjuder vaccin mot sjukdomar som finns i hela Sverige. TBE finns i geografiskt begränsade områden i vissa delar av Sverige, och det finns ingen anledning att det ska vaccineras för det överallt, säger Anders Tegnell, som är statsepidemiolog vid folkhälsomyndigheten.
Det finns heller inga nationella rekommendationer för TBE-vaccinering. Folkhälsomyndigheten ger underlag till landstingen om var smittan finns och vilka eventuella riskgrupper som finns. Om landstingen i de område där smittorisken är hög vill gå in och subventionera vaccinet är jag inte medveten om något som hindrar dem, menar Anders Tegnell.
Vaccinering betalar sig själv, anser man på Åland
På Åland, där smittorisken för TBE är hög, är det sedan flera år tillbaka gratis att vaccinera sig mot TBE. Där resonerar man att om man undviker att en person hamnar i respirator som följd av hjärnhinneinflammation, så täcker det kostnaden för hela befolkningens vaccinationsdoser.
Så varför subventionerar inte exempelvis Stockholms läns landsting vaccinet? Helena Hervius Askling är överläkare och biträdande smittskyddsläkare i Stockholms län, och tycker att det är en viktig fråga.
– Efter en undersökning i Sörmland, som är det området i Sverige som har flest TBE fall i förhållande till antal invånare, visade det sig att det inte var hälsoekonomiskt lönsamt att vaccinera mot TBE. Delvis med denna som bakgrund har man inte diskuterat subventionerad vaccination i Stockholms län, Helena Hervius Askling.
Utredning om vilka som vaccinerar sig
Men det kan komma att ändra sig. Om stora riskgrupper inte vaccinerar sig på grund av kostnadsskäl kan subventionering av vaccinet införas.
– Just nu håller vi på att sammanställa siffror om i vilka områden de som vaccinerar sig i nuläget bor. Det är inte gjort tidigare, så vi vet inte alls hur utbredningen ser ut.
När HPV-vaccinet introducerades kunde man se en snedfördelning i vilka som vaccinerade sig på egen bekostnad.
– Det visade sig att det främst var föräldrar i mer välbärgade områden som köpte vaccin till sina barn. Då blev det en politisk fråga om vilka som hade råd med vaccin.
Nu erbjuds HPV-vaccin till alla flickor gratis som del i allmänna vaccinationsprogrammet. Helena Hervius Askling tror att det kan bli en diskussion om subventionering av TBE-vaccin om den nya undersökningen visar på en liknande snedfördelning.
– Sedan handlar det om att hitta vem det är som behöver vaccinera sig, och det är inte helt lätt. Det är ju inte alla som kommer att utsätta sig för smittan, säger Helena Hervius Askling.
”Stor risk att bli smittad om man inte vaccinerar”
TBE är en fästingburen virussjukdom som kan ge upphov till Hjärn- och hjärnhinneinflammation.
Lars Lindquist är professor i infektionssjukdomar och infektionsläkare vid Karolinska Institutet. Han tycker att man bör vaccinera sig om man bor i ett område där smittan finns.
– Det är en av de vanligaste typen av hjärnhinneinflammationer i Sverige. Bor man i ett område där smittan finns är risken att man blir smittad relativt stor.
– Ungefär en tredjedel av de vuxna som får hjärnhinneinflammation mår inte lika bra efter de har haft sjukdomen som innan sjukdomsförloppet. De kan uppleva kognitiva problem, huvudvärk, trötthet och koncentrationssvårigheter. Några få procent får förlamningssymptom, säger Lars Lindquist.
Ju äldre man blir desto värre är sjukdomssymptomen. Men Lars Lindquist tycker att det finns skäl att vaccinera även barn.
– Man ska inte underskatta sjukdomen hos barn. Nya studier har visat att även barn kan få kognitiva besvär efter sjukdomen, säger Lars Lindquist.
När fästingen väl bitit sig fast så kan man inte hindra smittorisken genom att snabbt plocka bort den, eftersom viruset finns i fästingens saliv som sprutas in direkt vid bettet.
– Fästingar kryper runt på kroppen ganska länge innan de biter sig fast. Det man kan göra är att kolla sina barn och sig själv direkt efter man har varit ute, och försöka ta dem när de kryper runt på kroppen, säger Lars Lindquist.