Krockdämparen sväljer rörelseenergi

Uppdaterad
Publicerad

De polska uppfinnarna påstår att krockdämparen är så effektiv att du kan köra, i motorvägshastighet, rätt in i en bergvägg och kliva ur bilen oskadd.

När du kör bil så har både du och bilen en massa rörelseenergi som måste ta vägen någonstans om du krockar. Istället för att både du och bilen ska tryckas ihop så överför den här uppfinningen energin till ett hjul som börjar snurra med hög hastighet – ett så kallat frihjul eller svänghjul.

Testades med mänskliga förare

Uppmärksamheten väcktes vid ett försök med mänskliga förare i Polen 1998. Då genomförde Lagiewka en publik demonstration av en krockdämpare byggd kring sin nya princip. Han lät flera gånger en polskbyggd Fiat 126 köra in i ett fast föremål i över 60 kilometer i timmen.

Bilen kördes av en mänsklig förare, utan bilbälte och bilen saknade bromsvätska. Kollisionssträckan var cirka två decimeter. Efter varje kollision ska föraren oskadd ha klivit ur den oskadade bilen. Helt på tvärs med gängse kunskap – bilen borde varit totaldemolerad och föraren död.

Enligt uppfinnaren fördes upp till 90 procent av fordonets rörelseenergi över till det lilla svänghjulet och knappt någon rörelseenergi fanns kvar i bilen eller dess passagerare. Därmed finns det inte heller tillräckligt med energi kvar för att skada varken bilen eller passagerarna.

En enkel idé om energiomvandling

Det som behövs är något slags arm framtill på bilden – ungefär som kolvarna längst fram på äldre tåg – som tar emot smällen. Kolven trycks in i bilen och får ett frihjul att börja snurra – ju större hjul desto mer rörelseenergi kan det ta hand om. En enkel idé. Men svårigheten är att paketera lösningen. Stötdämparen måste sticka ut så pass långt att bilen hinner bromsas ner tillräckligt mycket, och hjulet måste få plats i bilen.

Uppfinnarna har inlett ett samarbete med Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Den lösning som Anders Eriksson, professor i mekanik på KTH, tror mest på i första läget är att montera uppfinningen på vägstolpar eller vägräcken. Där spelar inte utseendet lika stor roll som inom bilindustrin och svänghjulen kan vara större.

Energin i frihjulet skulle sedan kunna användas till att driva en generator och ge ström. Se hela intervjun med Anders Eriksson här till höger.

Som en studsmatta

Om du hoppar studsmatta så bromsar studsmattan ner din hastighet och förhindrar en krock med marken – den sväljer rörelseenergin i din kropp. Men till skillnad från en studsmatta så skickar inte den här uppfinningen upp dig i luften. Den för över rörelseenergin i ett svänghjul istället.

Den polske uppfinnaren Lucjan Lagiewka och hans kollega, professor Stanislaw Gumula på Krakows tekniska högskola, vann nyligen IFIA:s (International Federation of Inventors Association) pris för ”Bästa uppfinning” i alla kategorier under det senaste decenniet 2001-2011.

Varje år dör 1,3 miljoner människor i trafiken runt omkring i världen. Uppfinnarna hoppas på att det bara är ett minne blott om si sådär 20 år – då tekniken förhoppningsvis nått marknaden.

Se inslaget i Vetenskapens värld på måndag 20.00 SVT2

Anders Nord

SVT Vetenskap

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.