Kvinnliga chefer rankas högre än män

Uppdaterad
Publicerad

En färsk studie publicerad i den ansedda forskartidskriften Harvard Business Review visar att företagsledare världen över i 17 av 19 egenskapskategorier rankar kvinnliga chefer högre än män.- Det är inte så överraskande. Det är ofta även min egen erfarenhet när jag rekryterar kvinnor till olika positioner, säger Andra AP-fondens vd Eva Halvarsson.

En ny omfattande studie som publiceras i Harvard Business Review visar att kvinnliga chefer i storbolag och organisationer världen över rankas något högre jämfört med sina manliga chefer i 17 av 19 ledarskapskategorier.

Bara inom teknisk expertis och strategiska perspektiv rankas manliga chefer lite högre. När det gäller egenskaper som initiativförmåga, resultatfokus och förmåga att klara motgångar rankas kvinnor signifikant högre.

Rankades av högre chefer

I undersökningen som är gjord av ledarskapskonsulterna Jack Zenger och Joseph Folkman har över 7 000 vd:ar och ledare inom stora börsbolag och privata och offentliga företag och organisationer runt om i världen rankat sina underlydande chefer utifrån olika ledaregenskaper.

– Många av de saker som lyfts fram i undersökningen visar på saker som är extremt viktiga ledaregenskaper i företag. Som att utveckla andra, att skapa en bra organisation och kultur och att kunna inspirera på ett bra sätt, säger Eva Halvarsson.

Omedvetna fördomar

Enligt rapportförfattarna är det anmärkningsvärt att andelen kvinnliga vd:ar i amerikanska börsbolag legat relativt stilla på en mycket låg nivå under många år, bara var femtionde börs-vd på bolagslistan Standard & Poor 500 är kvinna, trots att deras undersökningar visar att kvinnliga chefer rankas högre.

De pekar på att omfattande forskning visat att omedvetna fördomar spelar en ”signifikant roll i beslut kring rekrytering och befordran”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.