Foto: TT

Kvinnor med migrän löper högre risk att få hjärtproblem

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor som diagnosticerats med migrän löper något högre risk av att dö av hjärt- och kärlsjukdomar än kvinnor som inte har det. Det visar en ny omfattande studie som publicerats i tidskriften The BMJ.

Migrän har tidigare länkats samman med strokes, men få studier har tidigare visat på sambandet med risken att dö av hjärt- och kärlsjukdomar.

Omfattande studie

Den omfattande rapporten är gjord av amerikanska och tyska forskare som studerat 115.541 kvinnor som pluggar till sjuksköterska. 17.571 personer (15,2 procent) av de som medverkade hade diagnosticerats med migrän 1989 då studien inleddes. Runt tjugo år senare hade 1.329 av dem drabbats av någon typ av hjärt- och kärlsjukdomar och 223 personer dog till följd av det.

När man jämförde dessa siffror med kvinnorna som inte led av migrän såg man att det fanns en skillnad. De som led av migrän löpte större risk för att få exempelvis hjärtinfarkter eller strokes. Även när man tagit med andra riskfaktorer i beräkningen visade sig sambanden finnas kvar.

Många lider av migrän

Nu vill forskarna bakom studien att migrän ska bli erkänt som en riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdomar, i alla fall för kvinnor.

– Det är dags att lägga till migrän som ett av de tidiga sjukdomstillstånd som påvisar risken för hjärt- och kärlsjukdomar senare i livet, skriver forskarna Rebecca Burch och Melissa Rayhill i studien.

Forskarna påpekar att risken för varje individ med migrän att dö av hjärt- och kärlsjukdomar fortfarande är relativt låg. Men att resultatet av studien är ändå viktigt då en så stor del av befolkningen lider av migrän.

Tre fakta om studien

  • Kvinnorna som studerades var mellan 45-45 år gamla
  • Kvinnorna led inte av hjärt- och kärlsjukdomar när studien påbörjades
  • Kvinnorna studerades mellan 1989 till 2011

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.