Livbåt med överlevande från Titanic – en olycka där kvinnor hade större chans än män att överleva. Foto: US National Archives

Kvinnor och barn inte alls först

Uppdaterad
Publicerad

Det klassiska utropet ”Kvinnor och barn först” har efterlevts dåligt under sjöfartshistorien, visar ny svensk forskning, som även kan säga oss något om ledarskap under katastrofer.

Uppfattningen om att kvinnor och barn är prioriterade till platser i livbåtarna härstammar från förlisningen av Titanic – en olycka där kvinnor hade en mer än trefaldigt högre chans att överleva jämfört med männen. Men ny forskning, som publiceras i tidskriften PNAS, visar att Titanic var unik i just det avseendet.

Forskarna bakom studien,  ekonomerna Mikael Elinder och Oscar Erixon vid Uppsala universitet, har analyserat data från 18 olika skeppsförlisningar mellan 1852 – 2011. Och resultat visar en bild som går på tvären med den vanliga uppfattningen kring hur människor beter sig vid katastrofer till sjöss.

– Det vi ser är i princip tvärtemot Titanic – vid de fartygsolyckor vi studerat överlever kvinnor i genomsnitt i hälften så stor utsträckning som män, säger Mikael Elinder.

Deras analys visar också att besättningsmedlemmar överlever i högre grad än passagerare, och att barn i är de som har sämst chanser att överleva.

Egoism till sjöss

Slutsatsen skulle alltså kunna lyda att istället för ”kvinnor och barn först” så är det ”var man för sig själv” som gäller.

– Utfallet av den här studien går i linje med uppfattningen att man är sig själv närmast, menar Mikael Elinder.

Forskningen handlar dock bara inte om att testa tesen om gångna tiders ridderlighet till sjöss. Resultaten kan också ha bäring på hur vi människor fungerar i pressade situationer idag, och vilken betydelse ledarskap har under ett akut katastrofläge.

Titanic – en gåta

Forskarnas analys visar nämligen att kaptenen kan ha en roll att spela när det gäller att påverka människors beteende, vilket inte minst visar sig i fallet med Titanic, där kaptenen gav uttryckliga order om att kvinnor och barn skulle ha förtur till livbåtarna.

– Den stora gåtan är ju varför Titanic är så annorlunda. Men här gav alltså kaptenen order, och det var dessutom med hot om våld. Den som trängde sig före till livbåtarna riskerade alltså att bli skjuten.

– I fallet Titanic handlar det kanske inte om någon spontan medmänsklighet, utan om att lyda en sträng order, menar Mikael Elinder.

Ledarskap på gott eller ont

Resultaten visar också att kvinnors chanser att överleva förlisningar har ökat efter första världskriget, något som forskarna tror avspeglar att kvinnor fått en starkare roll i samhället.

Nästa steg för forskarna är att försöka undersöka i mer i detalj hur ledarskap påverkar människor beteende i katastrofsituationer.

– Hur kan en enskild ledare, på gott eller ont, vända en hel massa människor, och vad ska till för att det ska kunna ske? Sådana frågor maler i bakhuvudet just nu, säger Mikael Elinder.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.