Kylskåp gör tomaten äcklig

Uppdaterad
Publicerad

Att ha tomater i kylen gör att smaken försämras visar en ny undersökning. Tomater bör förvaras i rumstemperatur, säger forskare.

– Om man tycker att smaken är viktig bör man inte förvara tomater kallare än 14 grader, och allra helst bör de förvaras i rumstemperatur, säger Fredrik Fernqvist vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, i ett pressmeddelande.

I undersökningen fick 400 personer göra ett blindtest, där de smakade tomater som förvarats i kylskåp i två dygn och jämföra med de som varit i rumstemperatur. Kylskåpstomaten fick sämre betyg.

– Det finns en diskussion om att moderna tomater har förlorat sin smak jämfört med hur det har varit tidigare. En orsak kan vara att man förvarar tomaterna i kylskåp hemma, säger Fredrik Fernqvist.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.