Lågt blodtryck golvar Lucia

Uppdaterad
Publicerad

Är du rädd för att ditt barn ska svimma under Luciatåget? Risken är klart högre när man står upp länge, men det är inte sant att stearinljuset är orsaken.

Det finns en myt som säger att levande ljus äter upp syret framför ansiktet och att de som lussar därför har lättare för att svimma.

-Jag älskar medicinska myter. Människor vill hitta en förklaring, men här stämmer det inte. Det lilla ljuset tar väldigt lite luft och det finns gott om syre runt omkring, säger Henrik Almkvist, chefläkare på Vårdguiden.

I stället handlar svimning om lågt blodtryck. Att blodtrycksfall oftare inträffar i Luciatåg kan ha flera förklaringar.

-Det beror på värme och att man står upp länge. Men till stor del handlar det om psykologisk anspänning. Kanske har man även varit uppe och festat lite för länge, säger Almkvist.

Den som mår dåligt sätter sig i vanliga fall. I ett Luciatåg står många kvar trots att det svajar till och svimmar sedan i stället. Dessutom har tonåringar lättare för att svimma jämfört med vuxna eftersom deras reglering av blodtrycket inte är fullt utvecklad.

-Sov ut ordentlig, drick mycket innan och ge akt på signalerna. Börjar det svaja, sätt dig ner med huvudet mellan benen så går det lättare över, säger Almkvist.

TT

Fakta: Så gör du när någon svimmar

* Känn efter att personen andas.

* Låt personen ligga ner och lägg benen högre än kroppen så att blodcirkulationen förbättras.

* Låt personen vakna till av sig själv. Efter en liten stund kan personen resa sig försiktigt.

* Ge inte personen något att dricka förrän han eller hon är helt vaken.

Den som svimmar förlorar medvetandet för att hjärnan inte får tillräckligt med blod. Svimning är ofta ofarligt, men kan vara tecken på sjukdom. En utredning bör göras om någon är avsvimmad mer än två minuter. Om någon svimmar utan förvaring, återhämtar sig dåligt eller samtidigt får kramper, ska sjukvård kontaktas.

Källa: Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.