Om man har trippelnegativ bröstcancer kan man sluta svara på cellgiftsbehandling efter en tid. Foto: TT

Läkemedel mot svårbehandlad aggressiv bröstcancer verkar lovande

Uppdaterad
Publicerad

Var nionde svensk kvinna kommer under sin livstid att drabbas av bröstcancer. För de som drabbas av en svårbehandlad aggressiv form är överlevnadschansen liten. Det är därför angeläget med nya behandlingsmetoder, och en ny studie inger hopp.

Ungefär var tionde bröstcancertumör är trippelnegativ. De som drabbas är förhållandevis unga och det är en svårbehandlad aggressiv form. När cancern hunnit sprida sig är överlevnadschanserna mycket små. 

I flera årtionden har forskare försökt hitta behandlingsmetoder som biter på den spridda varianten av trippelnegativ bröstcancer. Det är angeläget med nya och bättre behandlingsmetoder.  

Målinriktat läkemedel

Nu har forskare testat ett nytt så kallat målinriktat läkemedel och menar att resultaten är lovande. 

– Det finns ett ouppfyllt behov för patienter med spridd trippelnegativ bröstcancer, och vi ser en betydande tumörkrympning med den här behandlingsmetoden, säger Kevin Kalinsky, medicine doktor vid Columbia University i USA och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Läkemedlet består av antikroppar som kan leverera cellgifter direkt till cancercellerna, istället för att hela kroppen utsätts för behandlingen. Det ska minska risken för biverkningar och därmed även göra det möjligt att ge en högre dos cellgifter. 

Större studie

Det här är ännu en experimentell behandling och även om resultaten inger hopp så behöver fler studier genomföras. Skulle läkemedlet visa sig vara effektivt även i större studier, är det välbehövlig. Men det kommer i så fall ta lång tid innan det blir en allmän behandlingsmetod, om det ens blir det. 

– Resultaten är lovande med en förhållandevis hög frekvens av patienter som svarar på behandlingen. Men innan man kan säga någonting om värdet av denna antikroppsbehandling jämfört med gängse behandlingar måste man genomföra en mycket större studie, vilket ju är på gång, säger Kristian Pietras, professor i molekylär medicin vid Lunds universitet.

Kristian Pietras betonar även att läkemedlet inte testats mot en kontrollgrupp. Det är nödvändigt för att kunna jämföra hur behandlingen står sig jämfört med de traditionella. Forskarna har nu dragit igång arbetet med en sådan större studie. 

Studien publicerades i New England Journal of Medicine.  

Genomförande och resultat

I studien testades läkemedlet på 108 kvinnor med spridd trippelnegativ bröstcancer. Alla hade tidigare behandlats med traditionella metoder i minst två omgångar utan framgång.

33 procent av kvinnorna svarade på läkemedlet. Medianvärdet för hur länge effekten varade var 7,7 månader. 

Medianöverlevnaden för kvinnorna var 13 månader. 

De vanligaste biverkningarna var illamående, diarré och utmattning. Tre procent av patienterna var tvungna att sluta med läkemedlet på grund av allvarliga biverkningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.