Se Anders Sönnerborg, professor och överläkare, berätta om hur Sverige kan testa läkemedel mot corona. Foto: Vetenskapens värld

Läkemedelstester mot corona planeras i Sverige

Publicerad

Hundratals läkemedel undersöks om de kan ha effekt mot corona i Kina, USA och Europa. Ett av de läkemedel som undersöks är Remdesivir och snart kan tester även bli aktuella i Sverige.

– Det ser lovande ut vad gäller provrörsförsök, säger Anders Sönnerborg, professor och överläkare.

Läkemedlet Remdesivir var från början tänkt mot ebola, men har fungerat mot andra coronavirus, som sars och mers.

– Det pågår ett antal undersökningar i världen och vår förhoppning är att vi inom kort ska kunna börja en sådan undersökning i Sverige också, säger Anders Sönnerborg, professor och överläkare, vid Karolinska institutet.

Coronapandemin

Malarialäkemedel undersöks

Malarialäkemedlet Klorokin verkar också ha effekt på covid-19. Resultat från behandling med malarialäkemedlet har rapporterats från bland annat Kina, Australien och Frankrike.

Dessutom undersöks två HIV-läkemedel och hundratals andra godkända läkemedel, för att se vilka som kan ha effekt på covid-19.

– När man läggs in börjar vi behandla med klorokinfosfat, säger Anders Sönnerborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet