Lampljus försämrar sömnen

Uppdaterad
Publicerad

Har du svårt att somna på kvällen? Då ska du tänka över hur många lampor du har tända inomhus när skymningen faller. Det elektriska ljus vi exponerar oss för timmarna innan vi ska lägga oss påverkar nämligen vår insomningsförmåga och hela sömnen.

Det finns ett hormon som kroppen producerar mer av när det närmar sig natt. Melatonin, som ofta kallas sömnhormonet, gör oss just sömniga, det sänker blodtryck, ämnesomsättning och kroppstemperatur vilket är nödvändigt för att vi ska kunna vila upp både kropp och sinne.

Att melatoninet påverkas av ljuset är väl känt, men forskarna har i en ny studie mätt exakt hur mycket kroppens produktion av sömnhormonet minskar när vi utsätter oss för artificiellt ljus under eftermiddagen och kvällen.

Minska ljuset tidigt

För att se skillnaden mellan starkt och mindre starkt ljus lät forskarna en grupp försökspersoner vistas i väl upplysta miljöer flera timmar innan sänggåendet. Blodprover, där melatoninnivåerna mättes minst en gång i timmen, togs på alla deltagarna.

En annan grupp fick istället vistas i lokaler med mer dämpad belysning. När blodproven sen jämfördes mellan de olika grupperna visade det på stora skillnader.

Hos de som vistats i starkt ljus timmarna före läggdags producerade kroppen melatonin under betydligt kortare tid. Melatoninpåslaget krympte med hela 90 minuter hos dessa försökspersoner jämfört med den andra gruppen.

Svart när vi sover

Låter man dessutom lampan vara tänd när man sover blir det ännu värre; då sänks melatoninnivåerna till hälften, visar studien.

– Det finns mycket som talar för att risken för många allvarliga sjukdomar, bland annat vissa cancerformer, ökar om vi trycker ner kroppens produktion av melatonin, säger Joshua Gooley vid Harvard medical school, en av forskarna bakom studien. Därför måste vi ta reda på mer om hur ljuset påverkar hormonet melatonin och vår sömn.

Bodil Appelquist

SVT vetenskap

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.