Långa arbetsdagar ökar risken för stroke

Uppdaterad
Publicerad

De som arbetar mer än 55 timmar i veckan har högre risk att drabbas av stroke. Det visar en stor studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften The Lancet.

Varje år drabbas cirka 25.000 svenskar av stroke, alltså en blödning eller blodpropp i hjärnan. Ungefär fem tusen av dem som drabbas är i arbetsför ålder och det är främst de som ska dra åt sig öronen nu. En ny multinationell studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften The Lancet visar nämligen att det kan vara farligt att arbeta för mycket.

33 procents riskökning

Genom att analysera data från 14 vetenskapliga studier med drygt 500.000 deltagare från Europa, USA och Australien kunde forskarna se en tydlig koppling mellan långa arbetsdagar och stroke. De som arbetade mer än 55 timmar i veckan hade 33 procents högre risk att drabbas av en stroke än de som hade en mer normal veckoarbetstid på 35 till 40 timmar.

Många fall på samhällsnivå

– För den enskilda individen är det en måttlig överrisk men det här betyder väldigt mycket på samhällsnivå eftersom det blir väldigt många fall, säger Töres Theorell professor emeritus i psykosocial medicin och en av studiens medförfattare.

Forskarna såg att ju mer man arbetade över 40 timmar, desto större blev överrisken.

– Vi vet inte säkert varför det är så men en möjlig förklaring är att personer som har långa arbetstider också har mycket stress. Man vet att de stresshormoner som utsöndras ökar risken för åderförkalkning och proppbildning vilket kan leda till en stroke.

Stillasittande en annan möjlig förklaring

Hugo Westerlund är professor i epidemiologi och chef Stressforskningsinstitutet. Han är också medförfattare till nya studien och förklarar att forskarna har försökt att justera för så många andra faktorer som möjligt, som till exempel kön, ålder, medicinska riskfaktorer och olika hälsobeteenden.

– Det är det som gör att vi tycker oss kunna säga att lång arbetstid är en oberoende riskfaktor för stroke. Men vi kan inte helt utesluta att till exempel stillasittande kan vara en bidragande faktor till överrisken. Vi har justerat för fysisk aktivitet men inte för just stillasittandet. Idag vet man att det inte räcker att vara fysiskt aktiv utanför jobbet utan man måste också undvika långa stunder av stillasittande, säger Hugo Westerlund.

Både Hugo Westerlund och Töres Theorell betonar att det troligtvis tar lång tid innan risken för stroke ökar hos dem som arbetar mycket.

– Först är förträngningarna rätt mjuka och kan fortfarande gå tillbaka om man gör kloka saker och tar det lite lugnare. Men om man låter de vara kvar och fortsätter i samma takt så blir de stelare och stelare och kroppen kan inte göra sig av med dem lika lätt. Då kan det bildas proppar som sedan leder till att man får stroke. Men det krävs förmodligen långa perioder av kronisk stress för att risken för stroke ska öka, säger Töres Theorell.

Hur länge kan man klara av att arbeta mer än 55 timmar i veckan?

– Man ska högst arbeta så mycket i två till tre veckor och man måste se till att ha viloperioder emellan. Ingen är helt immun mot det här och chefer och arbetsgivare ska komma ihåg de kan göra sig skyldiga till att allt för många anställda faktiskt får stroke om de arbetar hysteriskt mycket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.