SVT Nyheter: Hej och välkomna till chatten med Åsa Brugård Konde, som strax börjar svara på era frågor.
Mats: Hut är det med sockret i frukt, ska vi inte vara försiktiga här?
Åsa Brugård Konde: Frukt är så nyttigt, så det socker som finns i frukten är inget att bekymra sig över. Fibrerna, vitaminerna och andra nyttigheter vinner utan tvekan!
Markel: Hej! Jag har hört att vita och genomskinliga grönsaker är fri på de mesta vitaminer och mineraler. Sant?
Åsa Brugård Konde: Färgämnena i frukt och grönt är så kallade antioxidanter som har en skydddande effekt. Därför är det bra att äta frukter och grönsaker av många olika färger, men även palsternackor och andra färglösa grönsaker och rotfrukter innehåller fibrer och andra nyttigheter.
Nybliven pappa: Finns det några frukter och grönsaker som det är extra viktigt att köpa ekologiskt?
Åsa Brugård Konde: Inte för din egen eller ditt barns skull, för alla frukter och grönsaker är säkra även om de är konventionellt odlade. Men med tanke på plantagearbetarna köper jag själv aldrig konventionellt odlade bananer till exempel.
Eva: Hej, jag blev förvånad över att potatis inte var med bland grönsakerna. Varför duger inte den som grönsak/rotfrukt? Att jag undrar beror på att jag alltid satt kokt potatis framför pasta, ris, couscous etc tack vare potatisens järn- och c-vitamininnehåll. Är det fel?
Åsa Brugård Konde: Potatis är nyttig, men i de studier som visar att grönsaker och frukt har skyddande effekt kan man inte se de effekterna av potatis. Men du har rätt i att potatisen är en bra källa till C-vitamin. Mycket bättre än pasta, ris och couscous.
Dida: Jag har en ettåring som inte alls är intresserad av mat. Försökte koka morötter och andra grönsaker han vill bara inte ha ngt. Hur gör man med så små barn och väcka intresse för mat/grönsaker
Åsa Brugård Konde: Prova att skära små bitar av t ex kokta morötter och låt barnet plocka i sig själv. Hela gröna ärter och majskorn brukar också vara spännande. Lycka till!
Småbarnskallabalik: Hej! Vad bra du var ikväll, tack för lite lugn i all mat-hets! Jag undrar, jag har hört att näring mer eller mindre försvinner när man kokar till exempel grönsaker. Jag tänker på de krossade tomaterna i tomatsoppan eller köttfärssåsen...
Åsa Brugård Konde: Tack! Roligt att du gillade inslaget! Om man kokar försiktigt förstörs väldigt lite och i soppa och köttfärssås häller man ju inte bort vattnet, så då är det ingen fara.
SVT Nyheter: Det kommer in massor med frågor nu och Åsa svarar så snabbt hon kan. Tänk på att det är större chans att få mer er fråga om ni håller den kort.
A: Är det normalt att råa morötter, avokado, paprika, lök och en del andra grönsaker ger problem med mage/tarm vad beror det på? Hur bör de tillagas ätas för att inte ge problem?
Åsa Brugård Konde: Det är lite olika från person till person hur man reagerar på olika grönsaker. Man får helt enkelt prova sig fram. Och om man äter grönsaker och framför allt baljväxter ofta brukar man vänja sig. De måste så klart kokas ordentligt och även andra grönsaker kan vara bra att koka.
sofi: Är frysta grönsaker mindre nyttiga än färska? Tex fryst broccoli contra färsk broccoli?
Åsa Brugård Konde: Nej, snarare tvärt om. De skördas ju och fryses ner precis i rätt tid. Köper man färsk broccoli är det lätt hänt att den ligger och blir mjuk och tråkig i kylen och då försämras även näringsvärdet.
Deci: Hej ! Om man mixar grönsaker , eller gör puré . Försvinner näringen då ?
Åsa Brugård Konde: Lite försvinner när syret från luften kommer åt grönsakerna, men det allra mesta är kvar.
SVT Nyheter: Nu kör vi i fem minuter till innan vi avslutar här.
John: Jag tror att det är svårt för barn att få en sund inställning till grönsaker om inte föräldrarna själva äter dem som en naturlig del av måltiden. Vad tror du om det?
Åsa Brugård Konde: Precis så. Det är synd att grönsaker ofta ses som ett tillbehör som man enkelt väljer bort. Hade tänkt säga i inslaget att grönsakerna borde få spela huvudrollen lite oftare, men det hann jag inte med.
Magnus: Vi vet att olika grönsaker innehåller olika vitaminer. Kan olika grönsaker påverka en annorlunda om de innehåller samma vitaminer?
Åsa Brugård Konde: Bäst att äta varierat såklart, men även om man är lite ensidig är det bättre än att inte äta alls.
AM: Kan bönor, ärtor, broccoli ersätta kött som mina barn oftast vägrar äta?
Åsa Brugård Konde: Absolut. Särskilt bönor, linser och kikärter som innehåller vegetabiliskt protein och flera av de mineraler som finns i kött.
eskil: Hej är popcorn en grönsak?
Åsa Brugård Konde: Jag skulle inte kalla popcorn för grönsak, men det klart att det kommer ju från majs...
SVT Nyheter: Så, då säger vi tack till Åsa och stänger chatten. Tack för alla bra frågor! Tyvärr är det omöjligt att svara på alla.
Åsa Brugård Konde: Tack för bra frågor! Ät mycket goda roliga grönsaker i morgon!