Koncentrerad lemur framför datorn. Foto: SVT

Lemuren – ett mattesnille?

Uppdaterad
Publicerad

Är matematik något vi människor har skapat, eller är verkligheten matematisk till sin natur? En oväntad talang hos lemurer kan vara ett steg på väg för att hitta svaret.

Människan har alltid letatefter strukturer och mönster i tillvaron. Med matematikens hjälphar vi bättre kunskap om världen eftersom det har visat sig attnaturen på många sätt följer matematiska lagar.

Det får oss attställa frågan: Hur kan det fungera? Är verkligheten matematisk tillsin natur? Eller är matematiken något vi själva har kommit på?

Ettexperiment på Duke University i USA kan ge en fingervisning. Dethar gjorts med hjälp av lemurer, alltså små primater som äravlägsna släktingar till människan och därför kan ses som ett slagsfönster till vårt förflutna.

Lärde sig datorspel

Genom att läralemurerna ett enkelt datorspel ville forskarna ta reda på om dessadjur kan särskilja olika mängder.

Experimentet gick ut på attlemurerna fick välja mellan två bilder på skärmen. Bilderna visadeolika mängder symboler. Lemuren som pekade på den bild som visardet lägsta antalet symboler belönades med en godsak. När den valde den fel stängdes datorspelet av.

Lemurerna visade sig varabåde snabba och skickliga på att peka ut rätt bild. Detta trots attsymbolerna varierade i form och storlek.

Så helt utan kunskap omhur man räknar och utan vetskap om olika tal, så verkar lemurernaändå ha en abstrakt känsla för olika tal.

När man gjorde liknandetester på studenter, visade det sig att lemurerna faktiskt är likasnabba på att välja rätt som människor:

– Faktum är att det fannsmänniskor som var sämre än lemurerna. Samtidigt fanns det de somvar mycket bättre, så det varierade mycket mer hos människorna. Meni allmänhet var människorna och lemurerna väldigt lika, säger LizBrannon, forskare på Duke University.

Tyder på att vi ärförprogrammerade

En liknande primitiv känsla för antal eller mängdkan spåras hos flera andra djur, som elefanter och hästar.

Även närman studerat sexmånaders bebisar, har det visat sig att de tittarlängre på en skärm där antalet objekt växlar, bara förändringen ärtillräckligt stor.

Experimenten tyder på att matematikensbyggstenar är förprogrammerade i vår hjärna. Det verkar som om detär ett redskap som krävs för vår överlevnad, precis som förmåganatt känna igen mönster och former – eller tidsuppfattningen.

Serman det så har vi på den grunden byggt en av den mänskligacivilisationens främsta skapelser: Matematiken.

Men då är frågan:Om matematiken är något som bara finns i våra huvuden, hur kan dendå vara så effektiv?

Ser mer om matematikens mysterier iVetenskapens värld på måndag 28 mars,

kl 20:00 i SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.