Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Är du trött, stressad och orkeslös? Sluta med de här beteendena. Foto: SVT/Fråga doktorn

Lista: Beteendena att bryta för att inte fastna i en utmattning

Uppdaterad
Publicerad

Efter pandemin pekar statistiken stadigt uppåt för antalet sjukskrivna för stressrelaterade sjukdomar, framför allt bland kvinnor. En del kan ta sig ur en utmattning relativt snabbt – andra kan fastna i åratal.

– Det som kan hålla liv i en utmattning är ens beteende, säger beteendevetaren och psykoterapeuten Giorgio Grossi i SVT:s Fråga doktorn.

I slutet av 2023 var rekordmånga sjukskrivna på grund av stress, enligt Försäkringskassan. Främst är det en dålig arbetsmiljö som orsakar sjukskrivningar till följd av stress.

Nästan 80 procent av sjukskrivningarna på grund av stressrelaterad psykisk ohälsa rör kvinnor. Enligt Giorgio Grossi beror det dels på att många av de stressigaste yrkena är kvinnodominerade, men också på att kvinnor fortfarande tar ett större ansvar för hemmet, barnen, relationer och släkt.

Våga backa i tid

För att undvika att gå in väggen är det viktigt att backa i tid. Men det kan vara svårt att veta när ens gräns är nådd.

– Man blir fartblind, säger Giorgio Grossi i SVT:s Fråga doktorn.

Sömnsvårigheter, svårare att hantera stress och att det tar längre tid att återhämta sig är klassiska symptom att vara uppmärksam på.

– Detta är symptom vi alla kan uppleva och det behöver inte vara varningssignaler på att vi är på väg in i väggen. Men om symptomen sitter i och klumpar ihop sig i varandra. Man blir virrigare och virrigare, får svårt med fokus och tålamod. Ljud blir outhärdliga. Då är man definitivt inne i “riskfasen” för att gå in i väggen, säger Giorgio Grossi.

Se några av de vanligaste beteenden som är viktiga att bryta för att slippa fastna i en utmattning i klippet ovan.

Se Fråga doktorn på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.