Forskare har tidigare trott att de övre delarna av kvinnors könsorgan är sterila. Men en ny studie visar att det finns bakterier där också. Foto: TT

Livmodern är full av bakterier

Uppdaterad
Publicerad

Nu har forskare kartlagt bakterier i kvinnors fortplantningsorgan. De hittade bland annat ett samband mellan vissa sammansättningar av bakterier och olika gynekologiska sjukdomar. Forskarna tror att deras kartläggning kan göra det lättare att upptäcka och behandla sjukdomar.

På huden, i munhålan och i tarmen finns bakterier naturligt. Men trots att ofarliga bakterier även finns normalt i slidan har man trott att livmodern och äggledarna är sterila, alltså att det inte finns några bakterier där.

Men nu har en internationell forskargrupp lyckats visa att det visst finns bakterier även där. De såg även att det fanns olika typer av bakterier i livmodern och äggledarna.

Ny kunskap

Sebastian Gidlöf, forskare och specialist inom obstetrik och gynekologi vid Karolinska Institutet, tycker att studien i Nature Communications är väldigt intressant.

– Forskarna använder många olika metoder för att styrka resultaten. Tidigare har man tänkt att dessa områden är sterila men på senare tid ändå misstänkt att det kan finnas bakterier där. Det är en stor upptäckt, säger han till SVT Vetenskap.

Vanlig sjukdom

Totalt tog forskarna prover på 110 kinesiska kvinnor i fertil ålder. Kvinnorna väntade på att genomgå operationer för olika gynekologiska sjukdomar, däribland endometrios och muskelknutor i livmodern.

Endometrios innebär att det finns livmoderslemhinna på andra ställen än i livmodern. Det kan orsaka inflammationer som kan leda till smärta. Sjukdomen är vanlig, runt tio procent av alla kvinnor i fertil ålder uppskattas vara drabbade. 

Lättare upptäcka sjukdomar

Forskarna kunde se ett samband mellan vissa sammansättningar av bakterier och olika sjukdomstillstånd. De skriver att de här sammansättningarna i framtiden skulle kunna fungera som markörer för sjukdomar. Man skulle då eventuellt kunna upptäckta den här typen av sjukdomar genom att ta ett bakterieprov från livmodern.

Bättre behandling

Ruifang Wu, en av forskarna bakom studien, hoppas att deras studie ska leda till fler forskningsprojekt för bättre behandling.

– Jag tror och hoppas att vår studie kan leda till en rad forskningsprojekt som kan hjälpa oss att ta fram nya metoder och behandlingar av de vanligaste gynekologiska sjukdomarna, säger Ruifang Wu, professor i gynekologi och obstetrik vid Pekings universitet till SVT Vetenskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.