Fullkornspasta innehåller mest kadmium då skalet på vete har ett större innehåll av den farliga tungmetallen. Foto: TT

Livsmedelsverket vill sänka kadmiumhalterna

Uppdaterad
Publicerad

Spannmål och pasta är en av de största kadmiumkällorna. Livsmedelsverket vill sänka halterna men tonar ändå ner riskerna för konsumenterna.

För att få en bättre bild av hur människor exponeras för kadmium genomför nu Livsmedelsverket en stor, flerårig undersökning av mat som innehåller kadmium. Det är pasta, bröd, rotfrukter och grönsaker som ingår i undersökningen.

– Pasta innehåller kadmium och det är ingen överraskning. Men vi jobbar för att kartlägga halterna och tillsammans med andra myndigheter, EU-kommissionen och branschen försöka sänka halterna. Tungmetallen kadmium är ingenting vi vill ha utan det ska vara så låga halter som möjligt, säger Richard Bjerselius, toxikolog på Livsmedelsverket, till SVT Nyheter.

Storätare kan slå i kadmiumtaket

Halterna i all pasta ligger under gränsvärdet för vete (0,2 mg/kg) och de här nivåerna ger inga akuta effekter. Men en pastaälskare kan få i sig en stor del av sitt tolerabla veckointag. Det är mängder man inte ska överskrida för hälsans skull.

– Ja, det är betydelsefullt för den enskilde individen, men på befolkningsnivå ser vi inte att det är ett stort problem. Hade det varit det med de här halterna hade vi naturligtvis själva gått ut och informerat konsumenterna om det här och givit råd, men det finns ingen anledning i nuläget, säger Richard Bjerselius.

Mest kadmium i ”nyttiga livsmedel”

Mest kadmium finns i fullkornspasta eftersom det sitter mer i skalet på vetet. Ändå anser Livsmedelsverket att det är mer plus än minus för hälsan att äta fullkorn.

– Nyttan överväger klart riskerna, och det gör det med alla de här livsmedlena. Rotfrukter, bladgrönsaker och potatis är ju väldigt nyttiga livsmedel och nyttan överväger kadmiumriskerna ordentligt, säger Richard Bjerselius.

Ett kluvet budskap

Livsmedelsverket anser inte att konsumenterna behöver oroa sig för kadmiumhalter på de här nivåerna. Men budskapet är kluvet. Myndigheterna säger samtidigt att kadmium är ett hälsoproblem för befolkningen och att det är viktigt att halterna i maten minskar eftersom vissa får i sig för mycket.

Livsmedelsverket menar ändå att det här i första hand är en fråga för livsmedelsbranschen och myndigheterna.

– Som konsument tycker jag inte att man ska behöva välja vilket land pastan kommer ifrån. Det ska vi myndigheter jobba med att få ner halterna, säger Richard Bjerselius.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer