Ljusexponering nattetid kan öka cancerrisk

Uppdaterad
Publicerad

Ska belysningen vara stark eller dämpad när man jobbar natt? Allt fler studier visar att ju fler obekväma skift man jobbar desto större blir risken att utveckla cancer. Ny forskning visar nu på att det kan vara just ljusexponeringen som ökar cancerrisken, rapporterar SVT:s nyhetsprogram Rapport.

Frågan engagerar forskare från hela världen som nu samlats till kongress i Stockholm.

Att skiftarbete kan leda till bland annat sömnproblem och hjärtbesvär är känt. Flera studier har också visat en förhöjd risk för cancer. Långt ifrån alla skiftarbetare grubblar över hälsoriskerna:

-Cancer kände jag inte till, men att det har dålig effekt på hälsan visste man ju. Men, som sagt, man tänker mer kortsiktigt att, ja, man tar skada i en vecka och sen så är det över och man tänker inte så mycket på det, säger sjuksköterskan Christian Ask till SVT:s Rapport.

-Ja, men det är några som pratat om cancer men sen är det ju främst sömn som många pratar om, säger sjuksköterskan Gabriela Sundin.

Flera studier

Nu visar allt fler studier från bland annat USA, Norge och Tyskland att det finns ett samband mellan hur många tuffa skift man jobbar och hur stor risken att utveckla cancer är.

– Det verkar som att ju mer nattarbete man utsätts för desto större är risken att insjukna i till exempel bröstcancer, men vi har också en ökad förekomst av tjocktarmscancer, säger Arne Lowden, docent vid Stressforkningsinstitutet till Rapport.

Enligt ny forskning det ser ut att handla om just ljuset.

Arne Lowden, docent vid Stressforkningsinstitutet säger:

-Ljus-mörker-förhållandena har ändrats väldigt starkt så att vi i dag har ljus dygnet runt i stort sett och den här påverkan tror vi gör att vår dygnsrytm-inställning förändras så att vi får en desynkroniserad rytm.

Kan vara riskfaktor

En ljusexponering nattetid sänker utsöndringen av hormonet melatonin – vilket i sin tur minskar immuniteten mot cancer. Och hos kvinnor kan t ex förekomsten av östrogen öka vilket kan vara en riskfaktor. Man har också sett att bröstcancer sällan förekommer hos blinda kvinnor.

-Ja, men då drar man ju öronen åt sig och kanske ska börja tänka på att det kan vara farligt att arbeta mycket nätter. Men å andra sidan så måste man ju också ställa upp så att alla ska få jobba då så lite nätter som möjligt, säger Gabriela Sundin.

-I vårt 24-timmars-samhälle måste vi ha en produktion dygnet runt. Vi måste ha nattsköterskor. Frågan är – hur löser vi de här problemen? Vad vi nu jobbar med är kanske att en del av natten utsätta de arbetande för lite mer ljus, men sen så dämpa belysningen, så vi försöker hitta en balans där vi säkerställer säkerheten samtidigt som vi för söker förebygga ohälsa, konstaterar Arne Lowden.

Anna Olsdotter Arnmar

SVT Rapport

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.