Lösningen på nedskräpningen: Rymdskrot fångas med nät

Uppdaterad
Publicerad

Hundratusentals skrotbitar cirkulerar runt jorden med svindlande hastighet och utgör ett ständigt hot mot satelliter och rymdfart som riskerar krock. Nu har forskare för första gången visat att det går att fånga in sådana föremål i omloppsbana med ett nät.

Allting som kretsar runt jorden och som är större än tio centimeter spåras med radar. Just nu handlar det om över 20 000 enskilda bitar.

Ytterligare hundratusentals fragment, ner till en centimeter stora, vet rymdmyndigheterna inte var de befinner sig. Om dessa träffar tillräckligt många fungerande satelliter eller rymdfarkoster kan det bli omöjligt att bedriva rymdfart.

I framtiden kan rymdskrot därför bli ett stort problem.

Måste testas i tyngdlöst tillstånd

Forskare från Surrey University i Storbritannien har för första gången demonstrerat att det kan finnas en lösning. De har visat att det går att fånga in föremål i rymden – med ett nät.

– Det är svårt att visa att den här typen av teknik fungerar på marken. Man måste visa att det fungerar uppe i rymden, i tyngdlöst tillstånd, säger Rymdstyrelsens rymdskrotsansvarige Johan Köhler.

Därför är detta ett lovande steg för att i framtiden kunna fånga in rymdskrot och skicka ner det i atmosfären där det får brinna upp.

Kan ta hjälp av gammal satellit

Den europeiska rymdstyrelsen ESA är en av aktörerna som funderar på nästa steg som ska leda till att rymdskrot kan börja städas upp på riktigt. Nästa år ska Europas rymdministrar bestämma vilka projekt som får finansiering.

– Ett förslag man har är den gamla satelliten Envisat. Den är jättestor och väger åtta ton. Om en sådan skulle gå sönder i en kollision med rymdskrot uppe i rymden blir det massor med skrot, säger Johan Köhler.

Just nu är det därför de största bitarna som utgör det största hotet.

– De stora skrotbitarna har man bra koll på en och en. Men om ett rymdskrot kolliderar med något annat blir det plötsligt massor med små rymdskrot som far iväg åt alla möjliga håll och kan krocka med andra stora rymdskrot. Då kan det bli en kedjeeffekt vilket kan göra att vi i framtiden inte kan bedriva rymdfart som vi gör i dag, säger Johan Köhler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.