Foto: Rjommabolli

Lycka inget säkert recept för långt liv

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan du slänga dina självhjälpsböcker. En ny studie visar att lycka inte är en säkerhet för att leva ett långt liv med hälsan i behåll.

Är du mer som åsnan Ior men känner att du borde vara som den alltidså glada Tiger? Du kan ta det lugnt, för nu kommer en ny studie somvisar att lycka inte leder till ett längre och friskare liv.

Forskare har följt över en miljon medelålders kvinnor iStorbritannien som under tio år har fått skatta sin lycka. Studienkunde inte visa på någon ökad risk för förtidig död hos de kvinnorsom allmänt kände sig mindre lyckliga och var missnöjda med livet.Däremot fanns det en koppling mellan sjukdom och ohälsa och hurlycklig man känner sig.

 – Sjukdom gör dig olycklig men olycka i siggör dig inte sjuk, säger Bette Liu, en av författarna till studieni ett pressmeddelande.

 Bygger på en stor mängd data

Kvinnorna istudien fick under tio års tid skatta hur ofta de kände siglyckliga, stressade, avslappnade och om de hade kontroll övertillvaron samt kände sig avslappnade. Samtidigt samlade forskarnain uppgifter från kvinnornas sjukhusjournaler. Efter att studienavslutades och all data skulle sammanställas hade forskarnainformation om 700 000 kvinnors självskattade lycka och derasfaktiska sjukdomar och sjukhusvistelser under tio års tid.

Bland dekvinnor som skattade sin lycka lågt fanns en tydlig koppling tillatt de redan när studien startade hade dålig hälsa, rökte, hade lågfysisk aktivitet och levde ensamma. Men tio år senare kundeforskarna inte se någon ökad dödlighet bland dessa kvinnor jämförtmed de kvinnor som i allmänhet var nöjda med livet.

Orsak ochverkan

 Forskarna bakom den nya studien menar att tidigare forskningsom visat att lycka har en effekt på hälsa och överlevnad harblandat ihop orsak och verkan. Att vara sjuk leder till att manblir olycklig och forskarna pekar på att det ofta finns ett sambandmellan ett allmänt missnöje i livet och livsstilsfaktorer som i sigär negativt för hälsan, som till exempel rökning.

Mikael Landén,professor inom psykiatri på Karolinska Institutet har inte varitinvolverad i studien men menar att studieresultaten bidrar med enviktig aspekt vad gäller sjukdom och lyckobefinnande, allra minstmed den allt växande trenden med självhjälpsböcker.

– Den härstudien visar på ett övertygande sätt att olycka inte är kopplattill ohälsa och jag tycker att det är ett viktigt bidrag. Det harnästan varit en för stor inverkan av så kallade lyckoprofeter somnästan skuldbelagt de som är sjuka, säger Mikael Landén.

Eninvändning till studiens upplägg är att lycka är en subjektivfaktor som är svår att mäta och jämföra. Mikael Landén ser däremotinga problem med hur forskarna i studien har genomfört studien.

 –Det är notoriskt svårt att studera lycka för det går inte att mäta.Men det kan inte finnas något bättre sätt att skatta den än attfråga personer om hur de upplever det, säger Mikael Landén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.