Lymfkörtlar tas bort i onödan

Uppdaterad
Publicerad

Bröstcancervården kan stå inför en förändring.

En ny studie i USA antyder att patienternas lymfkörtlar ofta opereras bort till ingen nytta.

I dag utsätts över 500 kvinnor om året i Sverige för ingreppet.

– Det är en väldigt fin studie. Den kommer att få effekter ganska snart på hur vi utformar kirurgin i Sverige de närmaste två?tre åren, säger Fredrik Wärnberg, överläkare och ansvarig för bröstkirurgi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Vi har diskuterat det här en längre tid, och frågat om vi gör helt rätt. Men vi har inte haft tillräckligt bra fakta att gå på. Nu kan vi ta ställning till om det går att förfina behandlingen. Vi kanske inte ska operera i lika hög grad som i dag.

Avlägsnas i förebyggande syfte

Operationen som granskats i studien utförs när bröstcancern spritt sig till lymfkörtlarna i armhålan. I USA opereras cirka 40.000 kvinnor per år, i Sverige över 500.

I förebyggande syfte avlägsnas då många av körtlarna ? oavsett hur långt gången spridningen är. I USA tar man bort i snitt 17 stycken, i Sverige något färre, 10 till 15. Biverkningarna kan vara besvärande och medföra smärta och infektioner.

Men den amerikanska studien, som publiceras i tidskriften Journal of American Medical Association, ger visst belägg för att så omfattande ingrepp ofta är onödiga.

Onödigt stort ingrepp

Nästan 900 bröstcancerpatienter har deltagit, varav hälften genomgick den sedvanliga operationen, medan man i den andra gruppen bara avlägsnade i genomsnitt två körtlar.

Resultat: Efter sex år var hälsoläget och överlevnaden ungefär densamma i de två grupperna. Forskarna, som letts av cancerspecialisten Armando Giuliano vid John Wayne Cancer Institute i Kalifornien, drar slutsatsen att många bröstcancerpatienter inte behöver det mer omfattande ingreppet. De rekommenderar att rutinerna ändras och att varje cancerfall bedöms för sig.

– Vi kommer att ta till oss detta. Jag skulle också vilja se en fortsättningsstudie i Sverige, och jag förutsätter att frågan kommer upp relativt snart, säger Wärnberg.

Roland Johansson/TT

Fakta: Bröstcancer och lymfkörtlar

  • Bröstcancer är den vanligaste cancerformen bland kvinnor. Cirka 7.000 nya fall diagnosticeras varje år i Sverige.
  • Vid bröstcanceroperationer tar man normalt också bort den lymfkörtel som sitter närmast tumören, den så kallade portvaktskörteln. Upptäcks cancerceller på denna brukar man operera bort fler, 10 till 15, av de närliggande körtlarna.
  • Operationen kan resultera i mer eller mindre svåra biverkningar, som smärta, svårigheter att röra armen, och ökad risk för infektioner.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.