Lägg mobilen på högtalaren så spelar den musik – och blir laddad.

Magnetfält ska ladda mobilerna – utan sladd

Uppdaterad
Publicerad

I natt blev finska Nokia först med att visa en mobil med sladdlös laddning.

Det var sent igår kväll som den finska mobiljätten Nokia presenterade den första mobilen som laddas utan sladd. Den laddas i stället via magnetfält.

Tekniken använder så kallad induktion, det vill säga i princip samma metod som på många moderna spisplattor med glashäll. Energin förs över från en platta som puffar över elektriciteten till mobilen med hjälp av magnetfält.

– Vi har det här nu i vår nya mobil, men också i flera tillbehör, bland annat blåtands-headset, säger Klas Ström på Nokia till SVT.

Laddare byggs in i bord

– Fördelen blir ju att man inte behöver tänka så mycket på att man laddar mobilen. Det blir enklare. Dessutom följer den här tekniken en standard som redan börjat byggas in till exempel i bord på flygplatser, säger Klas Ström.

Han menar att vår omgivning snart kan fyllas av den här typen av laddstationer.

Tycker du det låter läskigt med magnetfält i omgivningen som håller på och skickar ström till alla prylar? Det är nog dags att vi vänjer oss. För i stort sett alla mobiltillverkare har anslutit sig till samma mobilstandard för sladdlös laddning.

Alla tillverkare utom Apple

Den nya standarden kallas ”Qi” och i stort sett alla stora elektronikjättar är med på tåget: Samsung, HTC, Sony, LG, Nokia... Men inte Apple. Det är i princip det enda företaget som inte anslutit sig till den nya standarden för sladdlös laddning.

– Det bästa vore förstås om alla följde samma standard. Och den här standarden har ju blivit den som nästan alla i branschen jobbar efter nu, säger Klas Ström.

Att det här är en ”öppen standard” innebär att alla elektronik-tillverkare kan göra prylar som fungerar med andra tillverkares produkter. Till exempel tillverkas redan högtalare som följer den här nya tekniken. Du lägger mobilen på högtalaren, så spelas musiken från mobilen upp i högtalaren – samtidigt som mobilen laddas sladdlöst. För att ladda mobilen används den nya Qi-tekniken med sladdlös el. Musiken skickas via bluetooth till högtalaren.

”Inga hälsoeffekter”

Så vad ska vi egentligen med sladdlös laddning till? Dels ska sladdhärvorna försvinna, och branschfolk pratar också om estetiska fördelar, när laddplattorna kan fästas under bord eller hyllplan.

Men finns det några hälsorisker då med dessa magnetiska fält i vår omgivning? Enligt Klas Ström kan man hålla handen mellan laddplattan och mobilen utan problem, strömmen fångas upp av mobilen och magnetfältet passerar bara utan att märkas.

– Jag har inte satt mig in i just den här produkten, men gränsvärdet för effekten på de här produkterna är satt så lågt att man aldrig har kunnat se hälsoeffekter, säger Maria Feychting på Karolinska institutet, som forskar på hälsoeffekter från bland annat mobiltelefoner.

– För mikrovågor som mobiltelefoner och tv-antenner så har man aldrig kunnat uppmäta några negativa hälsoeffekter, däremot för högspänningsledningar där man kunnat se hur nerver stimuleras, men då handlar det om en helt annan typ av mer lågfrekventa radiovågor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.