Män det svagare könet efter 50

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor lever längre än män. Och nu tror danska forskare sig ha hittat förklaringen: Testosteronbrist gör männen till det svagare könet efter 50.

– Vi har visat att det sker något dramatiskt i 50-årsåldern. Dessförinnan är männen det biologiskt starkare könet, med bättre förutsättningar att överleva svåra sjukdomar. Efter 50 är det omvänt. Och det tilltar i styrka ju äldre personer det handlar om, säger läkaren Tom Skyhöj Olsen.

Tillsammans med kollegan Klaus Kaae Andersen vid Danmarks tekniska universitet har han studerat överlevnaden bland 40 000 danska strokepatienter. Studien presenterades nyligen i den vetenskapliga tidskriften Gender Medicine och Tom Skyhöj Olsen menar att resultatet är otvetydigt – den ”manliga övergångsåldern” är ett faktum och den påverkar hälsan.

Tidigare har man trott att det kvinnliga könshormonet progesteron skyddar kvinnorna och ger dem en bättre chans att överleva svåra sjukdomar. Men den danska studien pekar alltså på att det är mäns svaghet, inte kvinnors styrka, som är det avgörande för skillnader i överlevnadschanser.

– Annars hade ju inte kvinnors överlevnadsodds jämfört med män ökat med stigande ålder, eftersom även kvinnors produktion av könshormon minskar, säger Tom Skyhöj Olsen.

Endast 15-20 procent av alla äldre män får dock så låga testosteronnivåer att det anses ligga under det normala. Därför har det hittills inte varit aktuellt att hormonbehandla män på motsvarande sätt som görs med kvinnor i klimakteriet. Risken för allvarliga biverkningar som hjärtproblem och prostatacancer anses för hög. Men kanske kan det i framtiden bli ett alternativ för att stärka mäns överlevnadschanser vid allvarliga sjukdomar.

– Det behövs fler studier, framför allt jämförande studier mellan sjuka och friska, innan man kan dra några säkra slutsatser. Men våra resultat väcker i alla fall frågan om inte äldre män som blir allvarligt sjuka skulle kunna ha nytta av att testosteronbehandlas, säger Tom Skyhöj Olsen.

Maria Wernhult/TT

Fakta: Andropausen omstridd

”Det manliga klimakteriet”, kallat andropaus, är en omtvistad företeelse. Forskarna är oense om huruvida fenomenet överhuvudtaget existerar.

Andropausen sätts i samband med minskad produktion av könshormon och symptomen brukar ge sig tillkänna i 50-årsåldern.

Bland symptomen ingår minskad muskelmassa, muskelsvaghet, fysisk och psykisk trötthet, minskad initiativförmåga, tendens till nedstämdhet, minskad könsdrift och impotens.

Äldre män som får ett tillskott av testosteron upplever ofta positiva effekter. Behandling är i dagsläget dock bara aktuell för de 15-20 procent som ligger under normal testosteronnivå.

Källa: Nationalencyklopedin, doktor Tom Skyhöj Olsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.