Spela klippet för att höra hur toner låter för en makak. Foto: TT Wong Maye-E/TT Janerik Henriksson/TT Brennan Linsley

Lyssna: Så här låter musikaliska toner för en apa

Uppdaterad
Publicerad

Brus eller klara toner verkar kvitta för en apa. Hjärnan hos en makak reagerar ungefär likadant i båda fallen. Den mänskliga hjärnan är annorlunda – vilket forskare kopplar till vår unika förmåga att uppfatta musik och tal.

Den amerikanske hjärnforskaren Bevil Conway föreslog ett vad om ett glas öl. Han utgick från att apor och människor i grunden är lika. Han har ägnat större delen av sin karriär åt att jämföra hur makakers och människors hjärnor bearbetar synintryck. Där är likheterna slående.

– Det finns i princip inga skillnader alls. Så jag tänkte att samma sak borde gälla även för hörselintryck, säger han.

Musik viktigt för oss

Hans kollega Sam Norman-Haignere hade en annan uppfattning. Han menade att den mänskliga hjärnan borde ha ett unikt sätt att bearbeta toner eftersom musik och talat språk är så viktiga för oss. Toner ingår i musik, och i talet förmedlar tonfallet viktiga känslor.

För att avgöra vem som hade rätt gjorde de ett experiment. De lät tre makaker och fyra människor lyssna på olika ljud via hörlurar medan de studerade deras hjärna med en magnetkamera, så kallad fMRI. Ljudet i lurarna växlade mellan väsande brus-pulser och klara toner inom samma frekvensområden.

Förlorade en öl

Resultaten visar att delar av hjärnan hos människor reagerade betydligt starkare på toner än på brus. Någon sådan skillnad fanns inte hos makakerna. Det betyder att Bevil Conway blev tvungen att bjuda sin kollega på en öl.

– Jag förlorade vadet, men det är kul att vi upptäckte något oväntat.

Apor ser som oss

Han berättar att han ofta undrat hur det är att vara en apa. Som forskare arbetar han med makaker i sitt laboratorium. Hur upplever de världen?

­– När det gäller synen tror jag att jag kan förlita mig på mina egna upplevelser. Där verkar vi vara lika. Men när det gäller ljud är vi antagligen mycket olika.

Bevil Conway och hans medarbetare beskriver sina experiment i tidskriften Nature Neuroscience.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.