Forskarnas kameror filmar när en schimpans fiskar efter alger i Bakoun, Guinea. Foto: PanAf/MPI-EVA, Kühl

Människor förstör schimpansernas kultur

Uppdaterad
Publicerad

Schimpansers förmåga att bevara flockens traditioner och överföra sociala beteenden vidare till nästa generation minskar nu kraftigt. Forskare har upptäckt att ju mer mänsklig aktivitet det finns runt vilda schimpanser i Afrika desto mindre blir schimpansernas kulturella mångfald.

Varje schimpans-flock är ett litet samhälle med egna sociala regler. I en grupp har man lärt sig ett alldeles eget sätt att suga upp vatten från en trädstam, medan man i en annan grupp föredrar att fiska alger med en viss typ av pinnar. Forskarna kallar det för kultur eftersom det är beteenden som schimpanserna uppfinner och sen lär sig av varandra.

Skogen huggs ner

Nu hotas den kulturella mångfalden av mänsklig påverkan. Skogen huggs ner och schimpansernas territorier minskar. Det innebär att det blir allt färre individer i varje flock som kan bevara flockens traditioner.

– Vi har kunnat uppmäta en nedgång i schimpansernas kulturella variation på i genomsnitt 88 procent, räknat från grupper som påverkas i låg grad av människor till grupper med stor påverkan, säger Ammie Kala, primatolog vid Max Planck Institutet i Tyskland.

Smygfilmar

Hon har lett en forskargrupp som har observerat ett 30-tal sociala beteenden hos schimpanser över hela Afrika. Forskarna har satt upp ett stort antal kameror med rörelsedetektorer och smygfilmat apornas vardagsliv i detalj.

Kamerorna avslöjar hur de letar och fångar mat, hur de kommunicerar samt vilka metoder de har för att kontrollera sin kroppstemperatur, som att ta ett svalkande bad i ett vattendrag.

Nötter och honung

När schimpanserna förlorar en stor del av de här förmågorna kan det få betydelse för deras överlevnad.

– Schimpanser får i sig väldigt mycket energi av att äta termiter, honung och nötter. Men när de tappar kunskapen om att använda verktyg för att knäcka nötter eller fånga termiter, får de inte i sig lika mycket näring, säger Mathias Osvath, docent i kognitiv zoologi vid Lunds universitet.

Nu finns bara några hundratusentals schimpanser kvar i världen och antalet minskar kraftigt. De riskerar att bli utrotade.

– Vi glömmer ofta att det också finns kultur i naturen, och nu håller den på att försvinna innan vi har hunnit kartlägga den, säger Mathias Osvath.

Kommunicerar

Ammie Kalans forskning visar att det finns mycket kvar att upptäcka.

– Vi har till och med upptäckt ett nytt beteende. Det är schimpanser som kastar stenar mot ett träd samtidigt som de gör ifrån sig ljud. Nu håller jag på och undersöker om det här är en typ av kommunikation på långa avstånd, säger Ammie Kalan.

Hon hoppas att omvärlden ska uppmärksamma schimpansernas utsatta situation.

– Det är väldigt sorgligt. Vi hoppas nu att man ska arbeta för att också bevara mångfalden i djurens beteende. Ett sätt att göra det på kan vara att anlägga speciella reservat för bevarande av schimpansers kulturella arv.

Forskningen publiceras i tidskriften Science.

Schimpansers kultur

Exempel på schimpansernas sociala beteenden

  • Skapa en bädd av löv på marken för att sova på
  • Kommunikation genom att pressa tänder eller läppar på ett löv så att det kommer ljud
  • Fiska upp myror från marken med en pinne
  • Tugga på löv så att de blir som en svamp som kan användas för att suga upp vatten och sen dricka
  • Kasta stenar på ett träd för att kommunicera
  • Söka svalka i en grotta
  • Knäcka nötter med hammare och städ från antingen sten eller virke
  • Jaga små ryggradsdjur med hjälp av spjut av pinnar

Sammanlagt har forskarna identifierat 31 olika sociala beteenden som kan variera mellan olika grupper.

Så gjorde forskarna

Forskningsgruppen som leddes från Max Planck Institutet i Tyskland har sammanställt schimpansers sociala beteenden i sammanlagt 144 grupper över hela Afrika där det finns vilda schimpanser.

Det främsta hjälpmedlet har varit dolda kameror, så kallade kamerafällor, med rörelsedetektorer som filmar när ett djur kommer förbi.

Forskarna har också samlat in information på egna expeditioner i fält. De har hittat schimpansernas olika verktyg, som pinnar att samla mat med, eller stenar som ligger samlade vid ett träd. De har också tagit avföringsprover för att undersöka om de får i sig föda som kräver redskap, som att fånga termiter eller knäcka nötter.

Den mänskliga påverkan har de mätt genom att ta fram ett värde på ”mänskligt fotavtryck”. I det ingår bland annat hur många människor som bor i ett område, hur stor avskogningen är och hur många vägar, odlingar samt gruvor som finns i närheten av schimpanserna.  

Resultatet visade en kraftig minskning av antal sociala beteenden som schimpanser ägnar sig åt i sin flock när det fanns en hög grad av mänsklig påverkan, jämfört med schimpansgrupper som levde med låg grad av mänsklig påverkan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.