Mässlingsvaccin skyddar även mot andra sjukdomar

Uppdaterad
Publicerad

Vaccination mot mässling skyddar inte bara mot mässlingen utan skyddar också barnet mot andra allvarliga infektionssjukdomar flera år efteråt.

– Effekterna är större än man tidigare trott, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Det är välkänt sedan många år att mässling är en allvarlig sjukdom, men denna forskning visar även att den skadliga påverkan av immunförsvaret som mässlingvirus orsakar även finns kvar under längre tid, säger Leif Dotevall överläkare och biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland. 

Det handlar om B- och T-lymfocyter som är immunförsvarets vita blodkroppar och som har till uppgift att skydda kroppen mot sjukdomar, i det här fallet mässlingsviruset.

Studien har gjorts genom att analysera data från befolkningsregister i USA, Storbritannien och Danmark. 

Den visar att även genomgången mässling påverkar immunsvaret under flera år efter infektionen. Det innebär att mässling ökar risken för död även i andra infektionssjukdomar än mässling under lång tid efter själva mässlingsinfektionen.

– Forskningen verifierar tidigare studier på ett väldigt bra sätt och visar att de effekter man sett där till och med är större än väntat, säger Anders Tegnell statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Skyddar flera år

Alltså, vaccin mot mässling skyddar inte bara mot mässling och den risk för efterföljande infektioner i samband med mässling, utan mässlingsvaccin ger även ett visst skydd mot andra infektionssjukdomar under flera år efteråt.

Den förklaring som författarna anger är den långvariga ”förlamning” av immunförsvaret (”immune amnesia”) som mässling orsakar. Det som händer då är att mässlingsviruset reducerar de vita blodkropparna och på så vis försvagar immunsystemet.

– Vad man har mätt är ökad sjuklighet, i egentligen alla infektionssjukdomar, som har sin grund i  sjukdomens påverkan på immunsystemet. Så vad det verkar förhindras alla typer av infektionssjukdomar, men man har inte kunnat mäta vilka specifika sjukdomar det handlar om, säger Anders Tegnell.

Har blommat upp igen

Globalt är mässling fortfarande en mycket allvarlig infektion och relativt vanlig dödsorsak bland små barn. Världshälsoorganisationen, WHO, beräknar att 145.000 människor dog av mässling under 2013.

I Sverige har effektiva vaccinationsprogram nästan helt eliminerat mässling, men det senaste året har flera fall dykt upp även här.

Det var i december förra året som ett flertal insjuknade i mässling i USA, viruset började spridas på Disneyland i Kalifornien och spred sig sedan till åtta delstater. Samtidigt pågick ett stort utbrott av mässling i Bosnien-Hercegovinia och i Berlin, Tyskland, där fler än 400 personer insjuknade.

I början av året bekräftades flera fall av mässling i Sverige bland annat i Göteborg och Dalarna.

Kritik mot att vaccinera

Och detta samtidigt som kritiker mot vaccination har spridit sina budskap, främst i sociala medier, och gjort många föräldrar oroliga.

– Vi ser ett växande vaccinmotstånd i flera länder, bland annat i Bosnien – Hercegovina, Frankrike, Tyskland och Italien, men även i Ryssland och Ukraina, sa Robb Butler, chef för vaccinprogrammet på WHO Europa nyligen.

Han beklagar detta, men säger samtidigt att man behöver bli bättre på att ta människors oro kring vacciner på allvar.

– Det finns ingen anledning att hoppa ner i sandlådan med vaccinmotståndslobbyn och kasta sand tillbaka på dem. Det fungerar inte. Vi behöver dialog, säger Robb Butler på WHO.

– Mässlingsvaccinet är säkert. Barn i över 150 länder i världen får det. Genom åren har miljontals barn vaccinerats och biverkningar är extremt ovanliga. Föräldrar måste få detta förklarat för sig, så att de kan fatta beslut baserat på fakta och inte på rykten eller hörsägen, säger han.

Frivilligt att vaccinera

I det svenska vaccinationsprogrammet vaccineras barn mot polio, difteri, stelkramp, kikhosta, infektioner orsakade av Haemophilus influenzae typ b, mässling, påssjuka och röda hund och allvarliga sjukdomar orsakade av pneumokocker. För flickor erbjuds även HPV-vaccin mot livmoderhalscancer.

Vaccinationerna är frivilliga och ytterst är det föräldrarna som beslutar om barnet ska vaccineras eller inte.

– Det finns starka vetenskapliga och historiska belägg att mässlingvaccination innebär ett mycket gott skydd mot mässling och alla dess komplikationer. Denna aktuella studie har ju även visat att det minskar risken för andra infektioner, säger överläkaren Leif Dotevall. 

– I länder där mässling i dag är en ovanlig sjukdom uppstår dock lätt en kollektiv glömska hur allvarlig mässling var och är – och vanföreställningar och felaktigheter om vaccination sprids effektivt på nätet. För de föräldrar som är tveksamma bör man vända sig till sin barnavårdscentral och få tillfälle att ställa alla sina frågor för att kunna fatta ett beslut för barnets bästa, säger Dotevall.

– Den här forskningen understryker de allvarliga effekterna av mässlingsjukdomen och kan förhoppningsvis motverka myterna om denna som en ofarlig sjukdom i rika länder, påekar Anders Tegnell.

Studien publiceras i dag i den vetenskapliga tidskriften Science.

Mässling

Mässling är en luftburen mycket smittsam virussjukdom. I Sverige är dödsfall mycket ovanliga, men globalt är sjukdomen en av de vanligaste dödsorsakerna bland små barn.

Komplikationer av sjukdomen är vanliga. En av fem som drabbas får även andra infektioner som öron- och lunginflammation. I ett på tusen fall kan sjukdomen kompliceras av hjärninflammation och leda till döden.

Vaccin mot mässling har använts i över 50 år och kombineras numera även med vaccin mot påssjuka och röda hund. Två doser av det kombinerade vaccinet bedöms ge ett 95-procentigt skydd mot sjukdomarna.

Enligt WHO inträffar 95 procent av alla dödsfall i mässling i låginkomstländer, främst i Afrika och Asien. Under 2013 dog 145.000, det är en kraftig minskning sedan år 2000 då siffran var 562.400 döda. Den största delen är barn under fem år, som dör indirekt eller direkt av infektionen.

Källa: Folkhälsomyndigheten och WHO

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.