Mat, sex – och musik

Publicerad

Mat och sex får våra kroppar att utsöndra dopamin, en signalsubstans som får oss att känna välbehag. Anledningen är uppenbar, mänsklighetens överlevnad hänger på det. Ingen av oss skulle sluta andas i brist på musik, men ny forskning visar att bra melodier har samma kemiska effekt i våra hjärnor.

Vi vet alla hur det känns då håret reser sig på armarna till tonerna av riktigt bra musik. Vi får lyckokänslor och ny energi. En färsk studie publicerad i Nature Neuroscience kan innehålla förklaringen till varför musiken är så viktig för oss.

Signalsubstansen som hjälper oss att grunda och upprätthålla beteenden som är biologiskt nödvändiga, är nämligen inblandat.

Ny metod
Forskarlaget mätte utsöndringen av dopamin, förändringar i hjärtrytm, andning och temperatur på deltagarna medan de fick lyssna till musik. Resultatet visade att dopaminutsöndringen aktiverades.

En ny kombination av två olika metoder för hjärnröntgen avslöjade också att dopamin utsöndrades i högre grad då lyssnarna fick höra musik de tyckte om, än musik som inte hade någon betydelse för dom.

Förväntningarna räcker
Och man behöver inte ens vara nära en radio för att uppleva den behagliga känslan. Studien visade att det räcker med bara förväntningarna på njutbar musik för att hjärnan ska förhöja produktionen av detta tillfredställande ämne.

Enligt forskarna själva så är detta ett neurokemiskt bevis på att intensiva känslomässiga reaktioner på musik aktiverar vårt belöningssystem.

– Så vitt vi vet är detta den första demonstration som visar att en abstrakt belöning såsom njutningen av musik, kan leda till dopaminutsöndring, säger Doktor Robert Zatorre.

Annelie Larsson
Vetenskapsnyheterna SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer