Här är maten som många väljer bort

Uppdaterad
Publicerad

Socker, vitt bröd, rött kött och mjölk – alltihop har varit basföda och är numera livsmedel många medvetet undviker i matbutikerna. Orsaken är vår önskan att skapa ordning och mönster i tillvaron, menar forskarna.

I en genomsnittlig matvarubutik finns över 15 000 olika varor att välja mellan, så egentligen är det inte så konstigt att regler som förenklar urvalsprocessen snabbt blir populära.

Etnologen Håkan Jönsson vid Lunds universitet har under många analyserat konsumenternas relation till mat och måltider, mest känd är han för forskningen kring hur svenskarnas relation till mjölk förändrats.

Markera grupptillhörighet

Han menar att tendensen att välja bort vissa livsmedel funnit lika länge som livsmedelsindustrin. Att inte äta en viss sorts livsmedel blir dels ett sätt att försöka skydda den egna kroppen och dels ett sätt att markera grupptillhörighet.

Det är i livsmedelsbutikerna, särskilt de där många unga handlar, som icke-ätartrenderna först märks.

– Just nu letar många glutenfritt, dessutom finns det stort intresse för den vegetariska och veganska maten, berättar Anna Billing, projektledare i Ica Malmborgs Tuna, som ligger i ett studentområde i Lund.

Butikens klientel är just den typen av kunder som snabbast följer olika mattrender. Under en period tog den grillade kycklingen ofta slut, tills Anna och hennes man Stefan, som driver affären, upptäckte att en halv kyckling och en tomat var standardlunchen vid Atkins, som var en populär diet i området just då och liknar LCHF-dieten.

Billigt kött minskar inte

Anna Billing tror att effekterna av att välja bort vissa produkter inte alltid blir de önskade. Kött är ett exempel.

Mindre köttkonsumtion är bra för miljön, säger hon. Men det är de medvetna konsumenterna som köper mindre kött. Alltså de som tidigare köpte miljövänligt ekologiskt kött från närliggande gårdar. Det billigare köttet minskar inte i samma utsträckning och det är ju inte bra för kvalitet och djurhållning.

Håkan Jönsson, som själv har en bakgrund som kock och framförallt ägnar sig åt etnologisk  kulturanalys med fokus på konsumtion, mat och måltid, har satt ihop en lista över mat som många skyr just nu trots att den tidigare betraktades som basvara. Se honom förklara listan i klippet!

Mer om den här forskningen i Bästa dieten, tisdagar 21:00 SVT1 och på SVT play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.